Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отличие за свобода на мисълта – украински режисьор получи наградата „Сахаров“

[post-views]
Бивши пленници на ИДИЛ спечелиха наградата „Сахаров“ за 2016

saharovУкраинският филмов режисьор Олег Сенцов е носителят на тазгодишната награда „Сахаров“, присъждана от Европейския парламент за свобода на мисълта. Той е удостоен с това отличие заради своя кураж и решителност, заяви председателят на институцията Антонио Таяни.
Номинацията на 42-годишния Олег Сенцов, издигната от Европейската народна партия, получи подкрепата на либералите и консерваторите сред евродепутатите. Така той изпревари убедително другия основен кандидат за наградата „Сахаров“ – групата от неправителствени организации, която подпомага мигрантите в Средиземно море.

През 2015 г. Москва осъди Сенцов на 20 години затвор. Руското правосъдие го обвини в терористична дейност и по-конкретно, че е подготвял атентати на Кримския полуостров година по-рано. За Украйна и Запада обаче той е политически затворник.

Антонио Таяни – председател на Европейския парламент:

„Имам честта да обявя, че Съвета на председателите на политически групи реши да връчи наградата „Сахаров“ за 2018 г. на Олег Сенцов.

Украинският режисьор се превърна в символ на борбата за освобождаване на политическите затворници в Русия и по целия свят. Удостоявайки го с отличието, Европейският парламент изразява солидарността си към него и каузата му и заявява, че Олег Сенцов трябва незабавно да бъде освободен от затвора.“

Макар и зад решетките режисьорът не спира дейността си. Само преди дни той прекрати 140-дневна гладна стачка заради влошеното си здравословно състояние. Заедно с това Сенцов пише сценарий за филм, в който описва живота си, включително престоя си в затвора.

Най-ново

Единична публикация

Избрани