Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция ще съди убийците на Хашоги в Истанбул

[post-views]

Turky_sudСАЩ отмениха визите на 21 заподозрени саудитци, ЕС иска да се избегне „всякакво лицемерие“

„Искам да говоря за убийството на Хашоги, фактите по което са установени, но има и доказателства, че убийството е планирано внимателно. На 1 октомври (един ден преди смъртта на Хашоги) в Истанбул са пристигнали три групи саудитски граждани. Те са отишли в генералното консулство и след това са поели към Белградска гора и провинция Ялова“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч пред парламента във вторник.

Турският президент съобщи още, че е предложил на Рияд съпричастните в убийството на Кашоги да бъдат съдени в Истанбул. Ердоган настоява съдебният процес срещу 18 заподозрени саудитци да се проведе в Истанбул.

''Настоявам тези 18 души да бъдат съдени в Истанбул'', заяви Ердоган в Анкара. Турският президент допълни, че ''всички, които са играли роля в убийството'', ще се изправят пред наказание.

„Поискахме саудитските власти да работят тясно с турските си колеги. Разследването трябва да бъде водено не от геополитиката, а от истината. Отговорът на ЕС ще зависи от бъдещите действия на саудитските власти – те обещаха големи промени в страната и разследването ще покаже дали са поели в такава посока“, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини в Европейския парламент.

Отново там президентът на Европейския съвет Доналд Туск каза, че очаква от страните членки и институциите на ЕС да избегнат всяка „двусмислена игра“ по отношение на убийството на критик на Саудитска Арабия – голям западен съюзник. Туск може би намеква за опасенията, че някои в Европа биха поставили финансови или политически интереси пред настояването за истината.

„Това беше толкова ужасно престъпление, че дори и най-малката следа от лицемерие би стоварила срам върху нас“, каза Туск пред евродепутатите и членовете на Европейската комисия.“

Посланикът на Кралство Саудитска Арабия е бил извикан в Министерството на външните работи на председателстващата ЕС Австрия във връзка с убийството на журналиста и дисидент Джамал Хашоги, заяви външният министър на Австрия Карин Кнайсъл.

„Аз подчертах, че не става въпрос само за Хашоги. През последните месеци се наблюдаваше вълна от арести, а конкретно през юни бяха арестувани жени, които са участвали в конференции в чужбина и затова аз се поинтересувах в какво ги обвиняват. Не получих убедителни отговори“, подчерта ръководителят на австрийската дипломация.

Съединените американски щати отменят визите на саудитците, за които има информация, че са свързани с убийството на журналиста и дисидент Джамал Хашоги, заяви във вторник държавният секретар Майкъл Помпео. „Тези наказания няма да са нашата последна дума“, добави Помпео. От мярката са засегнати 21 граждани на кралството.

Според Доналд Тръмп саудитската операция за премахването на Джамал Хашоги е един от най-лошите опити за прикривания в историята. Тръмп добави, че очаква пълен доклад по убийството на видния журналист.

От своя страна директорът на ЦРУ Джина Хаспел замина за Турция, за да получи повече информация и доказателства за убийството на Джамал Хашоги.

Източник: в.“Дума“

Най-ново

Виж още

Избрани