Информационен център на Министерство на oтбраната

Висока оценка за подготовката на Специалните сили на учението „Thracian Sword – 2018“

uchenie- „Thracian Sword – 2018“Военнослужещите от Специалните сили на 9 балкански държави и САЩ получиха висока оценка за демонстрираните способности на многонационалното учение „Thracian Sword – 2018“ на страните-членки на инициативата В9 от Югоизточна Европа и авиация от САЩ по време на ВИП деня днес, 26 октомври. „Поздравявам ги за добрата подготовка“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след демонстрацията на способности на Учебен полигон „Ново село“, на която присъства и министър-председателят Бойко uchenie- „Thracian Sword – 2018“Борисов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че подобни учения допринасят за доброто сътрудничество във военната област между балканските държави и имат превантивен ефект. Показаното днес и пред премиера е едно от най-добрите доказателства за това, че средствата, отделяни за отбрана, се изразходват за подготовка на нашите военнослужещи така, че да изпълняват конституционните си задължения по най-добрия начин – отбеляза той. „Ако това сътрудничество, което наблюдавате днес, беше факт към края на ХХ век, може би много от проблемите на Балканите можеха да бъдат избегнати“, посочи още министър Каракачанов.

uchenie- „Thracian Sword – 2018“Предстои изграждане на Командване на Силите за специални операции, каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов. Процесът е свързан със законови промени, увеличаване на бойния състав на Силите за специални операции и по-добро снаряжение до постигане на пълни оперативни способности на командването. Очаква се законовите промени да бъдат внесени до края на годината.

Веднъж отпуснатите средства за ремонт на полигон „Црънча“, използван от Специалните сили, ще бъдат отпуснати отново веднага щом те имат готовност реално да направят ремонта, посочи още министър-председателят. Премиерът също поздрави участниците в учението за демонстрираната екипна работа и добра координация.

„В многонационалното учение „Thracian Sword“ най-важното е, че са изпълнени всички поставени цели. Показахме, че можем да работим в добра координация“, подчерта бригаден генерал Явор Матеев, ръководител на учението и командир на 68-ма бригада „Специални сили“.uchenie- „Thracian Sword – 2018“

На полигон Ново село на демонстрацията на способности присъстваха още началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, председателят на парламентарната Комисия по отбрана Константин Попов, военни аташета на държавите-участнички, представители на местната власт от Сливен и региона, на запасното войнство и др.

Източник: https://www.mod.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top