Информационен център на Министерство на oтбраната

Кампанията за попълване на армията започна в НДК

orlin goranovРядко може да се види такъв наплив от хора в НДК – в зала 1, заради концерта на Министерството на отбраната „Бъди войник”, не само местата бяха докрай запълнени, но и немалко бяха правостоящите. Кампанията на МО започна с киноспектакъл и показа истински атрактивни кадри – млади мъже, облечени в ризници, яздят коне, влизат в боеве с мечове, над тях изтребители правят сложни маневри. Сякаш са смесени времена и епохи, показан е животът на войника у нас отпреди 1337 години до наши дни. 

Сред фикциите на историята са вплетени тренировки и действия на истински войници, участвали в мисии. Кадрите са снимани повече от 2 месеца – включват моменти от учения на Сухопътни, Военновъздушни и Военноморски сили, но така, че да се видят от различен ъгъл, многообразно, увлекателно и интересно. Освен професионалните войници участват и млади мъже от школата „Багатур”. Въздействието идва не само от зрелищните каскади, а и от гласа, който ги озвучава – на актьора Васил Михайлов. Автори на клипа са BUBU Studio. Агитационните кадри имат ясен адресат – младите поколения. Известно е, че недостигът от военнослужещи е близо 6 хиляди. 
Музикантите от Б.Т.Р. представиха за първи път новия си видеоклип на песента „Никога преди“. Рокгрупата подкрепя посланието на МО, призивът е отправен към уверените хора, които знаят накъде искат да вървят, каза китаристът на рокгрупата Славчо Николов. „Щастливи сме да се включим в тази кампания, а пък и видеото се получи страхотно“, добави музикантът.
Ентусиазирано и с аплодисменти бяха посрещнати Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Гуна Иванова, формациите „Армейска песен“ и „Ладена“, изпълненията на Сунай Чалъков, Райко Кирилов, Таня Дупаринова и др. Включи се и Гвардейският представителен духов оркестър. 
„За Българската армия чуваме добри думи на Гергьовден, но ние искаме българският народ да вижда своята армия не само на парад и не само един ден в годината”, каза от сцената министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Малко преди да започне концертът във фоайето на НДК, той се срещна с журналисти, пред които заяви, че до края на годината ще бъде внесен законът за доброволната военна служба. По думите му онези от младите хора, които имат желание да получат военно обучение, трябва да знаят как да го направят. В бюджета средства за доброволна военна служба не са заложени, това няма как да стане следващата година, обясни още военният министър, като напомни, че е обещал голям обществен дебат, чието начало започва с този спектакъл. Когато законът стане обществено достояние, Каракачанов ще иска максимално да бъде обсъден и чак тогава да влезе в пленарната зала. По думите му, ако през 2007 г., когато се е променяла Конституцията във връзка с армията, е било чуто мнението на военната експертиза, може би е нямало да се отиде към толкова бърз вариант да се премахне наборната служба. „Ако бяха питали военните или обществото дали да съкращаваме бюджетите на армията така, както никой не ги е съкращавал, дали да бъдат премахнати Строителни войски, дали да унищожаваме самолетите си, техниката си, може би днес нямаше да сме в това състояние. Но никой не е питал никого, аз искам сега да направя обратното – да има широко обсъждане”, заяви министърът. Министър Каракачанов определи като скромен бюджета на кампанията. 
На събитието бяха политическото ръководство на МО, водено от министъра на отбраната и военното – начело с началника на отбраната генерал Андрей Боцев. 
А ето и впечатленията на някои от участниците в публиката:
Мл. сержант Станислава Петрова: „Филмът много ми хареса. Военнослужеща съм, но емоцията ме докара до сълзи. Неслучайно доведох синовете си.” Седемгодишният Кристиян добави: „Харесаха ми самолетите – как летяха, как стреляха с оръжията. Ходил съм в поделението на мама в Горна Малина. Най-интересни са ми униформите…” А 11-годишният Валентин беше по-категоричен: „Всичко беше много хубаво – филмите, танците, песните, конете и битките на старите българи. Като порасна, сигурно ще стана войник.”
Още една майка намирам във фоайето – Албена Гечева с дъщеря си: „Случайно разбрахме за този концерт… Този дух е част от сигурността на държавата, много са красиви гвардейският ансамбъл, духовият оркестър. Хубав е подборът на изпълнители, но ми се щеше да има повече униформи, да напомнят духа на войника от ония по-стари времена. Така както го носят гвардейците…” 

Райчо Гънчев, създател на прабългарска школа 1Райчо Гънчев, създател на прабългарска школа за оцеляване „Багатур”: След 18 години идват наши възпитаници с децата си
Идеята да създадем школата възникна преди двайсетина години. В хаоса на нашето общество, втурнало се да изгради икономическите си приоритети, забравихме за подрастващите. Малките бяха изоставени, включително и от образователната система, от родители, дори и от военната служба. Организацията се облегна на идеята да се възстанови древната ценностна система на нашите предци. Те са дошли тук с конниците на Аспарух и са носили някакви правила за съществуване, за военен ред, за дисциплина. И най-вече за обучение, за изграждане на подрастващите като истински българи.
Създадохме организация, която се обляга на древната терминология, символи, атрибути, облекло и дисциплини, главно в областта на военните умения. Това са ездата на кон, употребата на традиционни оръжия – лък, сабя, меч, бич и др. Преминават през сериозна закалка – строева и дисциплинарна подготовка – нея почерпихме от устава на БА. Малка книжка, която дори днес е библия за тези, които се опитват да управляват младежи и хора. Хората от по-възрастните поколения, които са преминали през казармата и трудовите войски, знаят за какво става въпрос. Задачата ни беше чрез атрактивен, игрови подход, да привлечем интереса на младите хора, да ги накараме да осъзнаят, че чрез тези неща, те ще възродят духа на своите прадеди, дошли тук на коне, носейки с чест своето оръжие. Те са завоювали победи, територии, просперитет и име за България и българския народ. Всичко това изгражда самосъзнание, като преминава през дълъг период на обучение. По методиките на „Багатур” е предвиден за 7 години, за деца след 10–12-годишна възраст. Но човек, преминал 7 години през сериозната школа на багатурите, вече е изградена личност за целия си живот. 
„Багатур” не е оцветен в партийни краски, целта му е да изгражда мъже, юноши и девойки, които да опознаят красотата на своите традиции, бойни умения, закалка и познания. По методиките на „Багатур” преминават стотици, бих казал хиляди деца – някои в краткосрочни курсове, други в продължителен етап на изграждане и тренировъчен процес. А тези, които остават – преминават онзи курс от 7 години и вече не се отказват. За 18-годишната си практика ние вече имаме достатъчно хора, които са влезли при нас като деца и след това са се оженили и имат деца. И вече в строя застават със своите деца.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top