Информационен център на Министерство на oтбраната

Лесно се руши, трудно се гради

DSC04009Военното формирование в Смолян има свои предшественици, но е прието, че създаването му е през 1950 г. Претърпяло е поредица от реорганизации. 
Кои са най-характерните в последно време? Като 101-ви планински полк от 2 юни 2003 г. прераства в 101-ва планинска бригада. От 1 юни 2007 г. бригадата става…101-ви алпийски батальон. От 1 декември 2017 г. батальонът е реорганизиран в 101-ви алпийски полк. Разговаряме с командира на полка полковник Димитър Кацаров по повод празника на формированието – 20 октомври.

– Господин полковник, коя реорганизация е по-трудна за формированието – от бригада в батальон или от батальон в полк? 
– Изключително тежко е в момента за нас, защото е по-лесно да разрушиш нещо, отколкото да го създаваш. Трудно е по отношение на това, че търсим и трябва да възстановим някои способности във връзка със създадените от нас нови формирования, които са по-специфични, които сме нямали в предишния щат на батальона. Увеличихме състава значително, като с два конкурса назначихме 75 войници и този процес върви добре. Но само с приемането им на служба ние не придобиваме веднага способности. Голяма част от тези войници никога не са се занимавали, първо –  с военна подготовка, и на второ място – със ски подготовка и алпийска подготовка. Предполагам, че ще им трябват поне две години, за да участват в специализирани наши курсове, ротни тактически учения, лагери, в международни учения… И тогава ще можем да кажем, че имаме някаква  способност с новосъздадените алпийски роти в полка.

– Не е ли по-удобно за вас като командир да имате батальони, отколкото да сте на ротна организация?
– Да, на ротна организация сме, приехме я отначало с малък скептицизъм. Но така командната ни структура е изчистена, пряка, без излишни щабове. Директно е управлението на формированията. Началниците на отделения от щаба пряко ръководят по своите ресори ротите и не губим излишен ресурс да върви някаква преписка между ротен командир, командир на батальон и командир на полк. Директно контактуваме с командирите на роти, поставяме им задачи, решаваме евентуални проблеми и нямаме излишни регистратури, финансови служби, които утежняват още повече щата. Акцентирали сме основно, както беше идеята на Командването на Сухопътните войски и на Щаба по отбраната, да са повече войниците в бойния строй. Администрацията ни е малка и основно са бойните ни формирования, което е много важно за нас.

– Как се отрази на изпълнението на задачите дългото отсъствие на един контингент от военнослужещи? 
– Изключително тежко. Бяхме изправени пред предизвикателства. Струваше ни много. Като на шега мога да кажа, че цяла година нямаме движение на бавно темпо, всичко изпълняваме на спринт. Това е така, защото, трябваше да създаваме нови формирования, което е свързано и с частичен ремонт на отделни помещения. Работим с офицери, които за първи път стават командири на роти. А това, че сме самостоятелно формирование, изисква денонощна охрана. Не е от маловажно значение, че основно съставът на 35-ия контингент за Афганистан беше от нас. Тези хора бяха 6 месеца на мисия и 4 месеца са в отпуск и натрупани компенсации. Реално от юли ги няма и ще се завърнат през ноември. Заместник-командирът на полка майор Стефан Димов беше командир на 25-а охранителна рота и също отсъстваше. Мисля, че се справяме с основните неща, но до момента всичките ни задачи ги изпълняваме без заместник-командир и началник на щаба. Освен воденето на ежедневния учебен процес и занятията ние трябваше да участваме и в международни учения и специализирани курсове.  

DSC04003– Какво предстои на 101-ви полк в близко време?
– Предстоят ни ротни тактически и специални учения. Попълнихме със състав четвърта рота, за която ще е първото подобно учение. Артилерийските ни формирования и тези за ЯХБЗ заминават на подготовка на полигон „Корен”. 

Емблематично формирование за Смолян

„От името на всички смоленчани ви поздравявам по случай празника на 101-ви алпийски полк, достоен наследник на 21-ви Средногорски полк, извоювал свободата на Родопите. За Смолян и родопчани вашето формирование е емблематично и знаково, защото, освен че изпълнявате достойно вашия дълг към Родината, участвате успешно в муждународни мисии, но и в ежедневието сте опора на цялата наша община. Животът често ни изправя пред тежки ситуации и ние винаги разчитаме на вас, на вашата подкрепа, на вашата дисциплина, на вашата жертвоготовност. Затова и имате любовта, и обичта на всички смоленчани.” 
DSC04026С тези думи кметът на община Смолян Николай Мелемов приветства алпийците от 101-ви полк на тържеството в Родопския драматичен театър. Прочетени бяха заповеди на командира на СВ и командира на 101-ви полк за награждаване на военнослужещи. Празничен концерт изнесоха Представителният ансамбъл на Въоръжените сили и танцова формация „Зареница”.

“Нито поглед назад!”

След Берлинския конгрес от 1878 г. Смолянският край остава под турско владичество. Освободен е през 1912 г. от 21-ви Средногорски полк, командван от полковник Владимир Серафимов.
На 13 октомври полкът влиза в Смолян, Райково и Устово и е посрещнат от местното население като освободител. Но врагът е многочислен и командирът на бригадата заповядва да се отстъпи на стратегическата височина „Рожен” и там да посрещнат противника. Полковник Серафимов категорично заявява: „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които бях посрещнат като освободител. Не, нито поглед назад!” Следват ожесточени битки за средногорци. Решителните дни за победата са на 19, 20 и 21 октомври. 
Затова и 21 октомври  е обявен за празник на Смолян. 20 октомври пък е празник на 101-ви алпийски полк, който бе честван и тази година. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top