Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тест за интелигентност в ДАНС

[post-views]
ДАНС ще контролира сигурността на национални регистри

dansКандидатите да започнат работа в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) ще трябва да минават през тест за интелигентност. Това условие е включено в проекта за изменение и допълнение на Наредба № 1-3 от 2015 г. за специфичните изисквания, условията и реда за постъпване на държавна служба в ДАНС, публикуван за обществено обсъждане.
Новата идея за промяна в изискванията предвижда кандидатите за работа в службата да минават през задължителни IQ тестове. Такова изискване досега не е било поставяно на кандидатите за ДАНС. От агенцията обаче обмислят да въведат този етап от изпита, за да отсяват още в началото най-добрите кадри за работа. 
В мотивите към проекта е записано, че до идеята за въвеждане на тестовете за IQ се е стигнало след редица анализи, сочещи, че спецификите на задачите, които изпълняват служителите на ДАНС, водят до нуждата от назначаването на хора с по-висок интелектуален потенциал. „Хората с по-висок IQ придобиват по-ефикасно (по-бързо и повече) професионални познания, което от своя страна е изключително добър маркер за успешно представяне в осъществяваната дейност. С други думи, по-високият IQ индикира по-добра обучаемост“, се посочва още в мотивите към проекта.

Най-ново

Единична публикация

Избрани