Информационен център на Министерство на oтбраната

Центърът на София бе на косъм от евакуация

k KarakachanovСапьори обезвредиха 250-килограмова действаща авиобомба от Втората световна войнаbomba-Sofia

Военни сапьори обезвредиха огромна бомба от Втората световна война след блестяща професионална акция в центъра на София в сряда привечер. 250-килограмовият боеприпас, който бе открит при изкопните работи за метрото до Военната академия, според специалисти е можел да унищожи всичко наоколо в радиус от 100 м. Стотици жители от сградите в района бяха изведени от района, включително учениците от близките училища – Испанската гимназия и 129-о.
Бомбата бе открита и изнесена от района в рамките на часове, което според специалистите е изключително постижение. При подобна ситуация с намерена невзривена абиобомба през 2017 г. във Франкфурт на Майн бе обявено извънредно положение и бяха евакуирани 70 000 граждани. Операцията по обезвреждането й трае цели три дни. През май същата година 50 000 граждани на Хановер бяха евакуирани заради открити три авиобомби.
Бомбата бе намерена от работници, които строят новата станция от третия лъч на метрото на ул. ”Оборище” и бул. ”Евлоги и Христо Георгиеви”. Те насипвали пръст в основите на изкопа, когато я забелязали. Веднага сигнализирали на дежурния във Военната академия, който се  обадил в столичната полиция и към мястото били изпратени екипи, за да отцепят района. Веднага били уведомени и Министерството на отбраната и Столичната община.  В 18,30 ч сапьори от ВВС и Сухопътни войски пристигнаха да огледат ситуацията. Авиобомбата се оказа около 250 кг, осколъчно-фугасна, дълга малко над 1 м, с диаметър около 40 см.
”Ситуацията е под контрол. Ще проведем операцията при строги мерки за сигурност. Изискванията са тези действия да се извършват по светло”, каза вицеадмирал Емил Ефтимов, зам.-началник на щаба по отбрана, който също пристигна на мястото.
Перфектното справяне със ситуацията в София бе дело на военнослужещи от военното формирование на Сухопътните войски в Горна баня и от авиобаза Крумово. В 18,30 ч те извършиха разузнаване на боеприпаса и установиха, че e осколъчнофугасна авиационна бомба. Действайки при огромен риск заради започващото смрачаване, в 19,00 ч специализираните екипи транспортираха  авиобомбата, като военнослужещи от Военна полиция осигуриха ескорт за безопасност. Това даде възможност на живеещите в района да се завърнат по домовете си още същата вечер. 
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов на място благодари на военнослужещите за бързата им и навременна реакция. 
Авиобомбата беше унищожена вчера на полигона в Сливница от сапьори под ръководството на полк. Йордан Йорданов – началник на сектор „Инженерни войски“ от командването на Сухопътните войски. При взривяването бе използван 2,5 кг тротил. След първичния взрив последва вторичен – от самата авиобомба.
Бомбата веорятно е била хвърлена през януари 1944 г. от американски бомбардировач Б-24. Тогава центърът на София е подложен на интензивни бомбардировки от авиацията на антихитлеристката коалиция.     

Полковник Йордан Йорданов: На “Сливница” взривната вълна се усети на 3 км

Yordanov– Г-н полковник, обезвреждали ли сте досега друга толкова голяма бомба?
– Това е първият толкова голям боеприпас, който откриваме – говоря за модулите, които управлявам аз в Сухопътните войски. Може би най-интересното е, че за пръв път в действията на модулите привлякохме специалисти от Военновъздушните сили и кран от Съвместното командване на силите за натоварване и после – за разтоварвне на този боеприпас. По мнението на специалистите от ВВС бомбата е дълга метър и 20 см, около 40–50 см широка. Теглото ѝ е около 250 кг. Взривното вещество беше около 90–100 кг. Може би най-големият проблем, с който се сблъскахме, беше, че двата взривателя – и челният, и дънният, бяха налице. Корозирали, но все пак никой не знаеше в какво състояние са.
– Наложи ли се да ги отстранявате на място?
– Не, не, никой нищо не е пипал, това е против всякакви правила, след толкова години под земята… Това беше сигнал, че трябва да се работи изключително бавно, изключително внимателно.
– Как се справиха колегите ви, казахте, че сте имали привлечени сили?
– Действаше се изключително професионално. Това, което специалистите казаха за бомбата и какво да очакваме от нея, се покри 100% с реалността. Потвърди се и количеството на взривното вещество.
– През 2017 г. Франкфурт, Германия, имаше аналогичен случай с авиобомба, но там екипите действаха три дни. Как успяхте само за няколко часа, без евакуация на квартала, да обезвредите и транспортирате бомбата?
– Може би имахме шанс. При изкопните дейности човекът, който е работил с многофункционалния екскватор, може би съвсем несъзнателно е подкопал бомбата. Вследствие на собственото си тегло – около 250 кг, тя се е свлякла от почвата и е полегнала на бетонната подложка отдолу. Иначе ако беше я открил, така, както е, може би щяхме да работим, както са работили колегите в Германия – още по-бавно, без да се съобразяваме с времето. Да, снощи (в сряда – б. р.) може би имаше известно напрежение в населението. Но трябва да се спазват абсолютно всички процедури и мерки за безопасност, най-вече заради сигурността на екипа, който работи, и на хората около него.
– При унищожаването на бомбата на полигон „Сливница” имаше ли нещо, което да ви изненада?
– Не. Резултатите след взрива, кратерите, които се получиха, потвърдиха това, което колегите от ВВС предположиха за боеприпаса. При взривяването се получи кратер с дълбочина около 4 м и широчина 5–6 м, което отговаря на предположеното количество взривно вещество – 90–100 кг тротил. Най-интересното е, че въпреки че толкова години е стояла под земята, бомбата сработи безотказно.
– Говорите за вторичния взрив, който се е получил от собственото й взривно вещество?
– Точно така, защото ние задействаме с изключително малко количество взривно вещество. Такъв кратер може да се получи само с определено количество, още повече – на „Сливница” почвата е изключително камениста. Взривната вълна също отговаряше на предвижданията и се усети на 3 км разстояние.
– Има ли вероятност на мястото, където беше открита бомбата, да има и други боеприпаси? Трябва ли да се копае по-внимателно?
– Предполагам, че след този случай хората ще работят внимателно. Те и сега са работили внимателно. Освен това и хората от МВР си свършиха работата. Нещата бяха организирани перфектно. 

                   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top