Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започват най-големите учения на НАТО в Европа

[post-views]
Започват най-големите учения на НАТО в Европа

cheloВоенни от 31 държави участват в най-големите учения на НАТО от края на Студената война, които започнаха вчера, съобщи „Ройтерс”. Домакин е Норвегия, а близо 50 000 военни, 10 000 бойни машини, 65 кораба и 250 самолета ще бъдат разположени във водите от Балтийско море до Исландия. Всички 29 държави – членки на Алианса, участват в учението, както и страните партньори Финландия и Швеция.
В игрите Trident Juncture 2018 участват 45 български военни, сред които има група за контрол на движението, взвод за засичане на радиационно и химическо замърсяване, отряд за обезвреждане на неексплодирали муниции. България праща и двама офицери от Наземното командване и от Съвместното командване на силите. 

С близостта си до границите на Русия игрите имат за цел да й напомнят, че Алиансът остава единен, въпреки че президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитва да всява съмнение, информира АФП. Самата Русия миналия месец проведе мащабно учение, припомнят агенциите. 

Държавите ще тренират защита на страна – членка на НАТО, при агресия. „През последните години ситуацията със сигурността в Европа значително се влоши”, обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е норвежец. „Trident Juncture изпраща ясно послание към нашите държави и към потенциалните врагове. НАТО не се стреми към конфронтация, но ние сме готови да защитим всички съюзници срещу всякаква заплаха”, каза той пред журналисти. АФП отбелязва, че под „потенциални врагове” се има предвид Русия.

Русия, която споделя 198-километрова граница с Норвегия, многократно показа военната си мощ през последните години. Руската армия анексира Крим, помага за дестабилизирането на Източна Украйна, укрепва военния си потенциал на Северния полюс и през септември проведе най-мащабните военни учения от началото на 80-те г. на XX век. Руското посолство в Осло разглежда натовските учения като „антируски”.

„Подобни действия… са провокация, дори и ако се опитвате да ги оправдаете като с чисто отбранителен характер”, допълва ведомството.

От месеци Москва остро недоволства от растящото военно присъствие на Запада в региона. САЩ и Великобритания увеличават военния си контингент в Норвегия, за да приспособят военнослужещи при зимни условия. Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова осъди „дрънкането на оръжия” от страна на НАТО, и се закани, че Москва ще предприеме „ответни мерки”. „Основните страни –  членки на НАТО, увеличават военното си присъствие в региона, близо до границите на Русия. Такива безотговорни действия водят до дестабилизиране на политическата ситуация на север, до по-високо напрежение”, добави тя.

На ученията в Норвегия САЩ изпращат най-големия контингент – повече от 14 000 войници, включително и самолетоносач. Швеция и Финландия също ще вземат участие в игрите, които ще продължат до 7 ноември.

Двама руски и двама беларуски военни наблюдатели са поканени да следят маневрите.

Столтенберг изрази надежда, че Русия ще „избягва опасно поведение”.

Междувременно ден преди игрите четирима американски военни пострадаха в катастрофа в Норвегия. Те са били част от военен конвой, който е участвал във военни маневри на НАТО в скандинавската страна, уточнява „Ройтерс”.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани