Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началниците на отбраната обсъдиха военните операции и мисии на ЕС, сътрудничеството с НАТО и с държавите-партньори

[post-views]
Началниците на отбраната обсъдиха военните операции и мисии на ЕС, сътрудничеството с НАТО и с държавите-партньори

ministri na otbranataВоенният комитет на Европейския съюз проведе заседание на равнище началници на отбраната на страните-членки на 24 и 25 октомври 2018 г. в Брюксел, Белгия. Участие в есенната сесия на най-висшия военен орган на ЕС взе началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

В присъствието на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини участниците в заседанието на Военния комитет на ЕС обсъдиха военните операции и мисии на съюза по линия на Общата политика за сигурност и отбрана. В рамките на програмата на заседанията бе проведена дискусия относно сътрудничеството между ЕС и НАТО заедно с генерал Стюарт Пийч, председател на Военния комитет на Алианса. Представена бе актуална информация по партньорството, включително в области като военната мобилност, киберотбраната и взаимодействието в борбата срещу хибридните заплахи.

Началниците на отбраната обсъдиха взаимодействието с партньорите от Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Сърбия, Черна гора, Виетнам и Република Корея с фокус върху взаимодействието с ЕС и участието в операции и мисии. Пробното провеждане на координирания годишен преглед на отбраната и предложенията за втората фаза на постоянното структурирано сътрудничество също бяха сред акцентите в дневния ред на заседанията. Присъстващите бяха запознати с актуални данни относно Европейския фонд за отбрана. Бяха обсъдени и бъдещата структура на ЕС за командване и управление, както и миграционната обстановка.

В края на форума се състоя церемония по предаването на поста от генерал Михаил Костаракос на новия постоянен председател на Военния комитет генерал Клаудио Грациано, който ще встъпи в длъжност на 6 ноември 2018 година.

Източник: https://www.mod.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани