Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стоманен ураган срази противника

[post-views]

DSC07255Ураган от стомана и огън връхлетя настъпващия условен противник по време на тактическото учение с бойна стрелба „Ответен удар–2018”. На позиция на учебен полигон „Корен” застанаха 
воините от 42-ри механизиран батальон – Ямбол който е от състава на Втора механизирана бригада – Стара Загора, и усилващите го формирования – самоходна артилерийска батарея, няколко взвода – танков, огнеметно-димов, за радиоелектронна борба.
Два самолета Су-25 осигуриха авиационната поддръжка на пехотата. Общо 700 военнослужещи и 170 единици техника се включиха в проявата, която представи действията на усилен механизиран батальон като преден отряд в отбранителна операция. Офицер, провеждащ учението, беше командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов.
Интензивната стрелба с оръжия от всякакъв калибър продължи цял час. По противника гърмяха танкове, гаубици, зенитни установки, картечници, автомати. Батальонът водеше тежък отбранителен бой, в който се наложи да маневрира и заема нови позиции, под приктритието на артилерията и авиацията. 
При това за разлика от други подобни учения всичко се развиваше едновременно.
Всяко подразделение, екипаж и отделен боец без отдих непрекъснато изпълняваше някаква задача. Така в един и същи момент някъде из бойното поле едни машини стреляха, други маневрираха, воини прибягваха до по-удобна позиция, други поддържаха свръзката от наблюдателните пунктове. Накрая долетяха два щурмовика Су-25, които осигуриха победата, като засипаха позициите на „противника” с бомби и ракети.
Видяхме изпълнение на маньовър с оттегляне на лявофлангова и дяснофлангова рота под настъпващите сили на условния противник и прикритие от всички оръжия и системи за огнево въздействия на 42-ри механизиран батальон, коментира пред журналисти заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. Той похвали ръководството от страна на командира на батальона и синхрона между артилерията, самоходните гаубици, самоходните минохвъргачки, танковия взвод, разчетите на зенитните системи Зу-23. По думите му беше демонстрирано 
„прекрасно взаимодействие с ВВС“
DSC07975Изцяло учението беше с щатното въоръжение и с щатни изстрели, което трябва да продължава в процеса на подготовка на БА, и съм сигурен, че военното ръководство цели точно това, изтъкна Величков.
„В условията на нарастващ бюджет в 2019 г. имаме твърдото намерение и ще го реализираме – за увеличение на средствата в частта „Персонал”, най-вече за увеличение на средствата за специални нужди, в средствата за издръжка, както и сериозно нарастване на средствата за капиталови разходи. Това ще позволи модернизацията, включително на оръжейните системи, които виждате тук днес – като се започне от танковете Т-72, за които имаме разчет за капиталовъзстановителни дейности, и на оптическите прибори и се стигне до системите за управление на огъня на артилерията”, посочи заместник-министърът.
Той допълни, че проектът за възстановяване на летателната годност на самолетите Су-25 е в последна фаза. „Предстои решение и поетапно започваме в рамките на 3 години 
възстановяване на летателната годност на цялата щурмова авиация. Знаете, че продължава и работата ни по изпълнение на втория конкретен договор, който ще бъде подписан идната седмица с РСК–МиГ, с който се изпълнява рамковото споразумение до 2021 г. Имаме проект и за възстановяване на летателната годност на самолетите Л-39. Работи комисия, която смятаме, че до края на годината ще привърши успешно своята работа. Същото се отнася и за текущата обществена поръчка за поддръжката на щурмовите хеликоптери Ми-24, и за транспортните Ми-17. Също сме с намерение до края на годината да я приведем във вид на подписан договор”.
В отговор на журналистически въпрос Величков посочи, че за следващата година бюджетът на МО ще бъде увеличен със 137 млн. лв. „Като се добавят и средствата за основните модернизационни поректи, които се намират в централния бюджет, средствата за отбрана ще възлизат на 1 млрд. 839 млн. лв.”, уточни той. Заместник-министърът каза още, че с близо 50 млн. лв. ще бъдат увеличени средствата за персонал. Предстои увеличение на парите за специфични условия на труд за военнослужещите. По думите му са предвидени 50 млн. лв. за преодоляване на некомплекта, като през 2019 г. е планирано да бъдат назначени още 800 нови бойци.
Колегите демонстрираха висок дух и професионализъм, сподели оценката си за видяното заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, който дпълни, че е емоционално свързан с Втора механизирана бригада, чийто командир беше преди години. „Колегите са се старали, отлично са подготвени. Личният състав е мотивиран. Търсим съвместността в нашата работа”, коментира той.
Сред присъстващите бяха секретарят по сигурност и отбрана на президента Стефан Янев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, бивши командващи на Сухопътните войски.

DSC07395Новата техника ще промени мотивацията

Крайно време е проектът за бронирана бойна машина да стане реалност, защото по най-бърз начин е необходимо да се подмени техниката, а оттам ще се промени и мотивацията на хората. Това каза за в. „Българска армия” бившият командир на СВ и заместник-началник на отбраната генерал-лейтенант от резерва Стефан Василев. Платформата, за която се говори, и проектът на СВ са много добри, допълни той. И коментира видяното на полигона: „Бойната стрелба и тактическите действия бяха на много високо ниво. Поздравления както за хората, които планират учението, така и за хората, които участваха в тези маневрени действия”.

DSC07491Висока степен на достоверност
Всичко, което отработвахме в предишните дни на отбранителна тематика, е с изключително голяма степен на достоверност, коментира пред журналисти заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. По думите му това се отнася преди всичко за маньовъра, воденето на бойни действия и извикването на огъня на артилерията и авиацията.
Удовлетворен съм изключително много от действията на командирите на механизираните, танковите, артилерийските формирования, изтъкна бригаден генерал Цолов. Той уточни, че детайлната оценка ще бъде дадена от групата за разбор и анализ от Втора механизирана бригада.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Виж още

Избрани