Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп и Путин се срещат в Париж

[post-views]
Тръмп и Путин се срещат в Париж

709460-706329-trump-putin-afp-2„Доколкото си спомням, американският държавен печат изобразява орел, който държи от едната страна 13 стрели, а в другата – маслинен клон с 13 маслини. Дали орелът ви вече е изял всичките маслини, а е оставил само стрелите? “ Така руският президент Владимир Путин се обърна към съветника на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп – Джон Болтън по време на планираната им среща в Москва, писа „Вашингтон пост”. С това руският президент демонстрира специфичното си чувство за хумор, но и хвана бика за рогата като попита накъде отиват отношенията между двете ядрени държави. Поводът – изявлението на Доналд Тръмп в събота, че страната му възнамерява да се оттегли от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, договор сключен преди 30 години и от изключителна важност за територията на Европа. 

В отговор на въпроса на Владимир Путин Болтън заяви, че всъщност носи много повече маслини. 

След разговора стана ясно, че Путин и Тръмп ще се срещнат на 11 ноември, като домакин ще им бъде френският президент, а срещата ще е в Париж, съобщиха БиБиСи и РИА Новости. Руската агенция се позова на съветника на руския лидер Юрий Ушаков. Очаква се на срещата в Париж двамата лидери да обсъдят ключови въпроси. Тя ще се проведе в рамките на събитията, посветени на стогодишнината от края на Първата световна война. Продължителността на преговорите ще зависи от самите президенти. „Това ще бъде нормална двустранна среща“, каза Юрий Ушаков. Според него членовете на делегациите на двете страни ще присъстват на разговорите.

Болтън посредничи от Москва

Визитата на Джон Болтън в Кремъл, макар и планирана, дойде на фона на растящо напрежение между САЩ и Русия. В събота в присъщия си рязък стил на говорене американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли родината си от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Той оправда решението си с обвинението, че Москва е нарушила споразумението, нещо за което САЩ обвиняват Русия вече цяла година. Тръмп дори заплаши, че САЩ ще разработят нови оръжия, освен ако Русия и Китай не приемат сключването на нов договор. По думите му, това ще продължи дотогава, докато другите страни „не дойдат на себе си“, предаде СиЕнЕн. „Тази заплаха е адресирана към когото искате – Китай, Русия, към всички, които искат да играят тази игра…“ – коменитра Тръмп.

Договорът забранява на САЩ и Русия да притежават, произвеждат или изпробват изстрелвани от земята крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра.

Сключеният през 1987 г. договор, подписан от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, укрепва сигурността на САЩ и техните съюзници в Европа и Азия. 

Оръжието, заради което започна всичко е ракетната система 9М729. По класификацията на НАТО, това е SSC-8. Ракетният комплекс с крилати ракети е проектиран от Оръжейното конструкторско бюро „Новатор”. Изпитанията на ракетния комплекс приключиха през 2014 г.

Освен Москва, Болтън ще посети още Азербайджан, Армения и Грузия. Във вторник той обяви, че Тръмп e твърд в желанието си да извади страната си от договора за контрол на въоръженията от времето на Съветската епоха. Болтън заяви, че Съединените щати ще представят своевременно официално известие за напускането на договора, ограничаващ ядрените оръжия със среден обсег. 

За радио „Ехото на Москва” по време на посещението си в руската столица Джон Болтън заяви, че преговорите по Договора за ракетите със среден и малък обсег ще продължат. Освен с Путин, той разговаря и със секретаря на Съвета за сигурност на Русия – Николай Патрушев, и с руския министър на външните работи Сергей Лавров.

Болтън посочи, че дискусиите с руските представители са били интензивни и че САЩ са направили много сериозни изявления във връзка с позицията си по договора.

Преговорите ще продължат „с нашите приятели в Европа и Азия“, допълни той. 

Кремъл обезпокоен и ядосан

Изказванията на съветника на Тръмп разочароваха политици в Русия и в ЕС. Кремъл се опасява, че този ход ще доведе до нова надпревара във въоръжаването.
Ако САЩ продължават да се изтеглят едностранно от споразумения, тогава Русия ще приеме редица ответни мерки, включително и военни. Това предупреди заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от руските медии. Той подчерта, че обвиненията на САЩ срещу Русия по отношение на Договора за ядрените сили със среден обсег изглежда са насочени към прикриване на техните собствени нарушения на договора.

Неприятелските стъпки на Вашингтон по отношение на Русия продължават, въпреки че Москва не им отговаря. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА Новости. „Ние дори практически не отговаряме на нито една ваша стъпка. А това всичко продължава и продължава“, заяви той. 

Според политолога Алексей Арбатов разривът може да доведе до „най-печалните последствия“ и да тласне Русия към „нова въоръжена надпревара“. 

Болтън лично притиска Тръмп да извади САЩ от договора и да блокира разговорите за удължаване на договора, твърди вестник „Гардиън“. Решението на САЩ също е насочено към Китай, тъй като Пекин не е страна по договора от 1987 г. и може да разработва ядрени оръжия със среден обсег на действие без ограничения.
 

Европа е обезпокоена
Междувременно от Елисейския дворец съобщиха, че президентът на Франция Еманюел Макрон е провел телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп. Те са обсъдили договора от 1987 г. Френският лидер е подчертал важността на този договор, особено за европейската сигурност и стратегическата стабилност.
Изказванията на Болтън разочароваха Германия и други съюзници на САЩ в Европа. Те призоваха Вашингтон да работи за преодоляване на споровете с Русия, вместо да се откаже изцяло от договора. Германските власти ще се опитат да убедят Вашингтон за необходимостта да обмисли възможните последици от тази стъпка, коментира германският външен министър Хайко Маас.

„Това поставя трудни въпроси пред Европа, договорът е важен стълб в европейската архитектура за сигурност през последните 30 години“, обясни Маас. „САЩ снощи съобщиха, че президента Доналд Тръмп оттегля страната от ядрения договор с Русия, правителството на Германия изразява съжаление, договорът е важен елемент в контрола върху въоръженията и по-специално, той служи на европейските интереси“, коментира представителят на кабинета на министрите на Германия Улрике Демер.
Европейската комисия призова САЩ и Русия да преговарят за запазване на договор за ядрените оръжия, след като през уикенда американският президент Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон се оттегля от сделката. Комисията подчерта, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие е опора на европейската отбрана през последните три десетилетия. „САЩ и Русия трябва да останат в конструктивен диалог, за да запазят този договор и да гарантират, че напълно и проверимо се прилага“, обяви Мая Кочиянчич.

„Договорът допринесе за прекратяване на Студената война, за прекратяване на надпреварата в ядреното въоръжаване и е един от крайъгълните камъни в архитектурата на европейската сигурност от влизането му в сила преди 30 г.“, продължи говорителят. „И благодарение на този договор почти 3 000 ракети с ядрени и конвенционални бойни глави бяха премахнати и унищожени“, каза още Кочиянчич и допълни, че е важен принос за ядреното разоръжаване като част от Договора за неразпространение на ядрени оръжия. Запитан дали ЕС споделя позицията на САЩ, че Русия не спазва договора, говорителят призова за диалог.

САЩ напълно спазват договора за контрол на ядрените оръжия от 1987 г., но той не може да бъде ефективен, ако Русия продължава да го нарушава. Това обяви от своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, запитан за решението на Вашингтон да се оттегли от договора, съобщи „Ройтерс“.  По думите му, страните от Северноатлантическия алианс не обмисляли възможността за разполагане на нови ядрени ракети в Европа в отговор на увеличаващия се ракетен потенциал на Русия.
Желанието на САЩ да се оттеглят от Договора за намаляване на ядрените оръжия със среден обсег на действие, прилича на желание да се обърне политиката за ядрено разоръжаване, коментира единият от двамата подписали историческият пакт – бившият ръководител на СССР Михаил Горбачов пред „Интерфакс“. Това предложение на президента Доналд Тръмп „ще подкопае усилията, положени от лидерите на СССР и самите САЩ, за постигане на ядрено разоръжаване“. Това е „изключително странно“, смята той.

Най-ново

Единична публикация

Избрани