Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

2019-а ще е още по-шумна и гореща по полигоните

[post-views]
2019-а ще е още по-шумна и гореща по полигоните

1-poligoniСледващата година ще е още по-прашна, по-шумна и по-гореща по полигоните, каза за в. „Българска армия” заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. Фокусът ни през 2019-а ще е върху ученията, обединени в Saber Guardian, поясни той след учението „Ответен удар–2018” на полигон „Корен” (Още – на стр. 9). 
По време на Platinum Lion казах, че есента ще бъде гореща, но тя освен това ще бъде много звучна и много прашна. „Ответен удар – 2018” беше първата част от тази есен, сподели той. По думите му на „Корен” е развърнат лагер за 1100 човека и ден след „Ответен удар–2018” започват да идват минохвъргачки, противотанкисти, реактивна артилерия за полево лагерно обучение на артилерията и изпълнение на ротни тактически занятия с бойни стрелби, както и отделни огневи задачи на минохвъргачните подразделения. 
„В петък (днес – б. р.) завършваме с бойни стрелби на реактивния дивизион. Едновременно с това започва развръщането за двуседмично полево обучение на всички специалисти по ЯХБЗ на Сухопътните войски”, заяви бригаден генерал Цолов. По думите му, след като завърши това обучение, предстоят бойни стрелби с танкови роти за една седмица. След това фокусът се пренася върху първи батальон на 61-ва механизирана бригада. Ще се състоят ротни тактически учения с бойни стрелби и тактическо учение. То ще е за сертифициране по стандартите на НАТО на първи механизиран батальон в края на ноември. Годината ще завърши с ротни бойни стрелби от 31-ви батальон на Втора бригада. Така че на полигоните ще бъде шумно, въпреки че кметовете на съседните населени места се сърдят, че дивечът избягал и няма да се върне до Нова година, уточни с усмивка бригаден генерал Цолов, който е и запален ловец. И обобщи, вече сериозно: „С ученията показваме, че сме усвоили нашата техника до съвършенство и чакаме да дойде нова техника, за която сме готови. И второ – поставихме фокуса върху българския офицер, сержант и войник, защото това са истинските мъже и жени на България. С това показваме, че българското общество, българската държава винаги могат да разчитат на българските Сухопътни войски”.
В полевото лагерно обучение на „Корен” от 22 до 26 октомври взимат участие артилерийски формирования от Сухопътните войски – около 424 военнослужещи с 80 броя бойна и специална техника, съобщиха от СВ. Воините са от формированията в Асеновград, Стара Загора, Хасково, Смолян, Благоевград, Враца, както и модул за санитарна обработка от състава на батальона за ядрена, химическа и биологическа защита – Мусачево. Началник на лагерния сбор е полковник Лъчезар Мишев, командир на 4-ти артилерийски полк – Асеновград. Контролът на полевото лагерно обучение ще се осъществява от началника на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” от командването на Сухопътните войски – полковник Петър Кръстанов. 
По време на лагерния сбор се провеждат и тактически учения с бойни артилерийски стрелби с две батареи на противотанковия дивизион в Асеновград, управление на огъня на артилерията с бойни артилерийски стрелби на реактивна батарея от състава на 4-ти артилерийски полк, а също и на самоходните минохвъргачни батареи на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, 101-ви алпийски полк – Смолян, и Бригадно командване – Благоевград. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани