Информационен център на Министерство на oтбраната

Горан Стефановски e Doctor Honoris Causa на НАТФИЗ

Goran Stefanovski (1)Преди 2 дни македонският драматург и писател Горан Стефановски получи почетното звание Doctor honoris causa от Академичния съвет на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. На крака с овации под звуците на студентския химн „Гаудеамус игитур” академичната и културната общност, настоятели, преподаватели и студенти посрещнаха своя почетен гост. Деканът на факултет „Екранни изкуства“ доц. Любомир Христов представи световноизвестния автор, а ректорът на Академията проф. д-р Станислав Семерджиев връчи почетното звание Doctor honoris causa.
Горан Стефановски изрази респекта си към поканата на НАТФИЗ и коментира почетното звание като отговорност, за която се надява да бъде достоен. Драматургът покани присъстващите на майсторския клас, който се проведе по-късно в НАТФИЗ.
Повод за гостуването му е и спектакълът по негова пиеса „Черна дупка“, на чието представление той присъства ден преди това. Ролите се изпълняват от студенти IV курс по „Актьорство за драматичен театър“ от класа на проф. Иван Добчев. Сценография и костюми Ирена Дойчева, музика Асен Аврамов.
Според режисьора проф. Добчев посланието на „Черна дупка” е пророческо.  Пиесата на Горан Стефановски е писана през 1987-а, години, преди да се случи сриването на Югославия. Текстът предсказва нещо, което предстои на човеците в една държава, коCherna Dupka (1)ято е намерила модела на всеобща конфедеративност, нещо като модела на Европейския съюз. Опасенията в „Черна дупка” са, че всяка подобна конструкция стои в опозиция с конкретното, индивидуално усещане за живеенето и то неизбежно води до конфликт между сетивното, индивидуалното проявление на човешкото – от една страна, и нормите, догмите на общността – от друга. Пиесата изследва последствията от такъв опит човек да се „отлепи” от правилата и законите на видимото и да се фиксира живеенето в невидимото, в Отвъдното… Премиерата предстои на 20 и 21 декември от 19,30 ч в Учебния драматичен театър на сцена 47.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top