Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Берета 92“ – голяма слабост на американците

[post-views]
„Берета 92“ – голяма слабост на американците

Доц. д-р инж. Георги Маринов

В началото бе „Берета“ Модел 1915 г.
Първият съвременен пистолет с марката Beretta  е патентован на 29 юни 1915 г. Той e обозначен „Берета” Модел 1915 г. Използва 9-мм патрон „Глизенти”, който по мощност се доближава  до 9-мм къс патрон (.380 Ауто). Този средно мощен патрон позволява на създателите да се спрат на  един от най-простите принципи за работа – използване силата на отката при неподвижна цев. По отношение на тактико-техническите характеристики пистолетът се отнася към групата на гражданските и полицейските оръжия. Той има сравнително малки размери и маса. 
Ударникът му е с цилиндрична форма и е скрит в затворния блок. Пистолетът „Берета” Модел 1915 г. има  полуоткрита цев. Лостът на предпазителя е разположен на задната стена на рамката непосредствено под затворния блок. При заключено положение лостчето блокира движението на блока. Затворната му задръжка има нестандартна  форма. Тя е разположена от лявата страна на рамката. Неудобната и форма е причина след няколко години да бъде заменена с нова. 
От модел 1915 г. са произвеждани образци за патроните 7,65 мм „Браунинг”. По устройство и принцип на работа те не се различават от  9-мм базов модел. Получили са обозначението  „Берета” Модел 1917 г.  През време на Първата световна война такива пистолети са произвеждани за нуждите на италианския флот. За това върху тях са нанасяни флотската маркировка (котва между буквите „R” и „M” с корона над тях) и надписът “ Marina.

Unter seiner Führung entstand die erste Beretta-Selbstladepistole: Pietro Beretta übernahm 1903 im Alter von 33 Jahren nach dem Tode seines Vaters Guiseppe die Firmenleitung und hielt das Ruder in seinen Händen, bis er im Jahr 1957 verstarb.
Пиетро Берета

След завършване на Първата световна война рязко нараства търсенето на малогабаритни  джобни пистолети. През 1919 г. е патентован 6,35-мм модел „Берета” Модел 1919 г. Той работи на принципа на използване на отката на свободния затвор при неподвижна цев. Има скрит цилиндричен ударник, който се задвижва с помощта на спирална пружина. Възвратната пружина на затворния блок е разположена под цевта. Тя се монтира върху направляващо стебло. Пистолетът е снабден с мускулен предпазител. Има вместимост на пълнителя 8 патрона. Масата му е 0,310 кг. Общата му дължина достига 113 мм при дължина на цевта 60 мм.
Изстреляният куршум с това малогабаритно оръжие има висока проникваща способност. По данни на производителите на разстояние 20 м той пробива дървена дъска с дебелина

 

Няма световен конфликт, в който да не са използвани оръжията на най-известната италианска фирма Beretta. И едва ли нейният създател Бартоломео Берета е можел дори да си помисли, че пистолетите, носещи неговата фамилия, ще се произвеждат по лиценз в най-голямата страна, производител на оръжие – САЩ. Това обаче съвсем не е случайно. Най-старият  запазен документ на фирмата Pietro Beretta е от 3 октомври 1526 г., в който пише, че „майстор Бартоломео Берета от гр. Гардоне на територията на Бреша за 185 цеви за аркебузи от своя арсенал получи 296 дуката”. Оттогава от поколение на поколение са се предавали тънкостите на оръжейния занаят. Beretta M92A1
Основата на модерното оръжейно производство е поставено от  наследника Пиетро Берета. С оръжия Beretta се е сражавал дори Наполеон при Ватерло. Днес Beretta бележи истински бум сред оръжейните производители със своите  висококачествени и надеждни пистолети, картечни пистолети, щурмови пушки, картечници и ловно оръжие. 
Най-стремителен възход пистолетите Веretta бележат след 14.01.1985 г, когато моделът, носещ обозначението 92FS, е приет на въоръжение в армията на САЩ. По това време Bеretta е построила вече завод в американския щат Мериленд. 
Военните правят солидна поръчка от 315 хил. броя, която бързо нараства, тъй като две години по-късно пистолетът навлиза във френската жандармерия. През 1990 г. пистолетът е приет на въоръжение в американската полиция, в бреговата охрана на САЩ и във ФБР.
Конструкторите успяват бързо да разработят серия армейски, полицейски и граждански образци на базата на модел „92“, предназначени за 9-мм патрони „Парабелум”. Те работят на принципа на отката при къс ход на цевта, имат двойнодействащи ударно-спускови механизми и надеждни системи за безопасно използване. Тази серия е позната в много страни на света. Тя се предпочита и от наши служители в полицията и в специалните служби. Принципът на работа и начинът на заключване на цевта към затвора при изстрел са познати още от немския пистолет „Валтер П-38”. 

Beretta 92F
Beretta M96A1

Може би всички предимства на оръжието са обединени в думите на сержант Алън Грейн, участник в операцията  „Пустинна буря” през 1991 г., който при описване на едно от сраженията казва: „Eдинствената причина да съм днес жив е, че моята Beretta 92 не ми изневери”.
    Базовият модел Beretta 92 работи на принципа на отката при къс ход на цевта. В изходно положение затворът и цевта се заключват помежду си в изходно положение с помощта на подвижно междинно тяло. При изстрел под действие на откатната сила заключената система затвор–цев започва да се движи назад със сравнително малка скорост поради голямата маса на двете заключени помежду си части. 
Съвместното движение продължава дотогава, докато междинното подвижно тяло достигне до наклонен канал, изработен в рамката. При това положение 
куршумът вече е напуснал цевта 
и налягането е спаднало значително. Междинното тяло се насочва по наклонения канал и потъва надолу, като отключва затвора и спира по-нататъшното движение на цевта.  Затворът продължава да се движи до крайно задно положение, но вече под действие на намалялото налягане на барутните газове. Връщането на затвора в изходно положение се осъществява от възвратно-бойната пружина.
Модел „92” използва патроните 9-мм Parabellum. Общата му дължина е 217 мм, при дължина на цевта 127 мм. Масата му без пълнител и без патрони е 0,95 кг. В пълнителя на пистолета могат да се заредят 15 п
Beretta 92
Beretta M96A1
атрона. 
Посочените технически данни напълно съответстват на съвременните схващания за армейски и полицейски пистолет –голяма вместимост на пълнителя, възможности за използване с лява и дясна ръка, висока надеждност и безопасност при използване и др.
От серията „92” най-широко разпространение са намерили следните модели:
Model 92 S  по външен вид и устройство прилича на базовия модел „92”, но има по-надежден предпазителен механизъм. При базовия модел, предпазителят е разположен на задната страна на рамата на пистолета. При модел 92 S той е разместен на по-удобно място – в горната лява част на затворния блок и не позволява случаен удар на чукчето върху ударника. Когато се включи предпазителят, чукчето от взведено положение се отпуска плавно в изходно положение. При включен предпазител не е възможно взвеждането на чукчето по никакъв начин.
Техническите му данни не се различават от тези на базовия модел.
Model 92 SB е снабден с предпазител с двустранно разположение на лостчето. Това дава добри шансове при използване на пистолета от „левичари”. Ключалката на пълнителя на този модел е разположена от лявата страна под спусковата скоба и позволява бърза смяна на пълнителя, без да се измества ръката от ръкохватката. В предпазния механизъм са внесени допълнителни усъвършенствания. Ударникът е инерционен тип и се намира в постоянно блокирано положение до последната фаза на движение на спусъка. За по-надежно захващане ръкохватката на пистолета е набраздена.
Beretta 92 SBS Special
Beretta M96A1

Model 92 SB-C (Компакт) е малогабаритен модел, който не се различава от „Модел 92 SB” с изключение на вместимостта на пълнителя (намалена на 13 патрона). Това е довело до общо намаляване на габаритите на пистолета, които са обща дължина 197 мм, при дължина на цевта 109 мм. Масата му е сведена до 0,885 кг.
Model 92 SB-К tip M  има още по-малки размери и маса вследствие на намалената вместимост на пълнителя до 8 патрона. За подобряване на устойчивостта при стрелба на пълнителя е изработен издатък, осигуряващ допълнителен упор за малкия пръст на ръката. Предната част на ръкохватката има леко огъната напред форма.
Model 92 F е един от най-широко използваните пистолети от антитерористичните групи. Неговият дизайн напълно отговаря на съвременните изисквания. Отличителна особеност на пистолета е формата на спусковата скоба, набраздена напречно в челната си част и позволяваща стрелба с двете ръце едновременно. Предната част на ръкохватката е набраздена надлъжно, което позволява по-устойчиво захващане. Чирените на ръкохватката му имат удобни вдлъбнатини за палеца на ръката. Вътрешната повърхност на цевта е хромирана, а цялата повърхност на пистолета е покрита с брунит (пластмаса от типа на тефлона).
 92 F Compact  не се различава по устройство от Model 92F с изключение на вместимостта на пълнителя, която е намалена от 15 на 8 патрона. В резултат на това са достигнати размерите и масата на „Moдел  92 SB-C”.американски войник с beretta 92
Model 92 SBS (Специален)  е предназначен за изпълнение на специални задачи от полицейските сили. Той има по-дълга цев от нормалните модели (увеличена от 127 на 156 мм). В дулната му част са изработени отвори, които служат като дулен компенсатор и насочват излитащите от цевта барутни газове в обратна посока. С тяхна помощ при бърза стрелба оръжието става стабилно и точно. 
След 1992 г. на пазара се появиха няколко нови серии с допълнения към обозначението „92/96/98”. Всички образци, създадени на базата на познатата вече серия „92”, използват патроните 9-мм Parabellum. Тези от серия „96” са предназначени за патроните .40 Smith&Wesson (10,1 мм), а от серията „98” – за  израелскитe патрони с повишена мощност 9 mm IMI. 
 Пистолетите от серия „92”  
имат двойнодействащ ударно-спусков механизъм
Това позволява безопасно носене на оръжието с патрон в цевта и бързото произвеждане на първи изстрел. Различията между тях обхващат габаритите, масата и някои конструктивни особености. Например образците с допълнително обозначение FS имат единично или двойнодействащи ударно-спускови механизми, двустранно разположено лостче на предпазителя и използват пълнители с вместимост 15 патрона. Пистолетите, имащи обозначението „D”, са снабдени само с двойнодействащ ударно-спусков механизъм. Обозначението „G” се поставя на образците, произведени по специална поръчка. Те имат единично или двойнодействащи ударно-спускови механизми.
Така например между пистолетите Beretta 92F и Beretta 92FS няма разлика с изключение на обозначението и някои незначителни технологични усъвършенствания. По вида на използвания патрон от тях се различават Beretta 98F (за патроните 9 mm IMI) и Beretta 96 (за патрона .40 Smith&Wesson). Освен това моделът Beretta 96 използва пълнител с 11 патрона (поради по-големите размер и маса на патроните .40 Smith&Wesson).
Beretta 92D и Beretta 96 D имат ударно-спусков механизъм само с двойно действие. Те се обозначават DAO (дабъл екшън онли). При тях липсва откритото ударно чукче. Пистолетите нямат традиционния предпазителен лост, разположен на затворния блок. При тях задействането на ударника се осъществява само при напълно натиснат спусков лост. Моделът Beretta 96 D използва пълнители с вместимост 11 патрона.
Beretta 92 G и Beretta 96 G  са изработвани за  по поръчка на френската жандармерия. Впоследствие са приети и във френските военновъздушни сили. Не се различават от базовите модели 92 FS и „96”. 
Компактният Beretta 92 Compact L и Compact L tip M   се различават по скъсената цев и по намалената вместимост на барабана. Моделът Compact L има дължина на цевта 109 мм и 13 заряден пълнител. Моделът Compact L tip M има дължина на цевта 109 мм и 8 заряден пълнител. И двата модела използват само 9-мм патрони „Парабелум”. От тях се произвеждат образци с ударно-спускови механизми само с двойно действие (DAO) и носят допълнителното обозначение „D”. 
Пистолетите Beretta 92 FS и  96 Centurion имат вместимост на пълнителя както базовите образци 15 и 11 патрона, но цевта им е скъсена както при компактните модели (109 мм). От тях се произвеждат „G” и „D” модели.
Спортният модел Beretta 98 FS Target се произвежда по специална прецизна технология. Цевта му е дълга 150 мм (с 25 мм по-дълга от базовия модел). Пистолетът е снабден със спортни регулируеми мерни прибори и дулен компенсатор на откатната сила. Чирените на ръкохватката са изработени от дърво и имат ергономична форма. Изработват се допълнителни сменяеми цеви с дължина 185 мм. Пълнителят има вместимост 15 патрона.
Спортният модел Beretta 92/96/98 Combat е предназначен за водене на прецизна стрелба. Има напречно набраздени предна и задна стена на ръкохватката. Цевта е дълга 150 мм. Предпазителният лост е двустранен и е разположен в задната част на рамката. Предните стени на затворния блок са допълнително набраздени. В дулната част на цевта може да се монтира дулен компенсатор на откатната сила. За по-добро захващане с ръка задният издатък на рамката е удължен.  
В редица спомени на участниците в операция „Пустинна буря” в Ирак през 1991 г. се отбелязва, че възниквали задръжки при стрелба с пистолетите Beretta 92. Причина за това било попадането на пясък във вътрешността на пистолета през широкия отвор на затворания блок за изхвърляне на изстреляните гилзи. Този недостатък не съществувал при стария изпитан в редица конфликти Colt 1911.
Някои бойци от Националната гвардия на САЩ, които са служили в Ирак и са ползвали Beretta 92, споделят, че имало случаи на трудно изваждане на пълнителя поради попадането на пясък в ръкохватката.
Преобладаващата част от ползвателите обаче считат, че пистолетите от серия „92” са отлично армейско оръжие, което се ползва в краен случай като защитно средство. В редица случаи те са незаменими при „прочистването” на сгради, където се необходими компактни и маневрени оръжия.  
Конструкторите на Beretta продължават и до днес да поднасят приятни изненади на любителите на оръжията. Новите модели, предназначени не само за армейските и полицейските арсенали, но и за гражданския пазар се снабдяват с „пикатини” релси, на които могат да се закрепват голямо количество допълнителни приспособления. Това разнообразява приложимостта на пистолетите, особено в нощни и сложни условия. Някои от новите модели, например Beretta M 92A1 са с увеличена вместимост на пълнителя до 17 патрона 9 mm Parabellum. Моделът  Beretta M 96A1 използва патроните .40 Smith&Wesson и има 12-заряден пълнител поради по-големите габарити на патронната гилза. И двата пистолета имат ддвустранно разположение на затворната задръжка и на лостчето на предпазителя, уширена спускова скоба, позволяваща стрелба с ръкавици, „пикатини” релса в долната част на рамката и двустранно разположен бутон за освобождаване на пълнителя. 
Пистолети от серията „92” се предлагат и в българските оръжейни магазини като гражданско оръжие за самоотбрана. Те са едни от най-търсените късоцевни оръжия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани