Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Грейнаха експонатите в НВИМ

2Посетителите на Националния военноисторически музей (НВИМ) в София могат да се насладят на реновирана външна експозиция. Едни от най-засегнатите външни експонати – тези от ВМС, вече са почистени и пребоядисани. Състоянието им в момента е напълно възстановено в автентичен вид, в който вероятно са постъпили в музея. Пребоядисани и възстановени са и артилерийските експонати, както и част от тежката автомобилна и бронетанкова техника, които се намират в двата парка на музея, от двете страни на лабораториите. 
Сред едни от най-силно засегнатите експонати от външната експозиция – тези от Военноморските сили, бяха котви от края на XIX и началото на XX в., Морска мина Б-38 М1938, 30-мм корабна зенитна артилерийска установка КЗАУ-230 М 1962, 25-мм корабна зенитна установка КЗАУ-2М-3М, а също и 12,7 мм корабна двуцевна зенитна картечница 2М-1 и 14,5-мм корабна зенитна установка 3У-2М-5, М 1951. Сред експонатите, които се нуждаеха най-силно от ремонт и реновиране, беше също и торпеден апарат ОТАМ-53-206. 
Морските експонати са пребоядисани в подходящия за тях синьо-зелен цвят, а артилерийското въоръжение и тежката автомобилна и бронетанкова техника са в техния класически зелен цвят. 
По този начин експонатите от външната експозиция на Националния военноисторически музей в София си възвръщат своя автентичен вид и напълно отговарят на оригиналните визии, с които са постъпили в музея. 
Посетителите на храма на военната ни история могат да наблюдават техниката и въоръжението в напълно завършен и автентичен от историческа гледна точка вид. Това не само доставя истинско удоволствие на ценители, но и играе съществена роля за съхраняването на военната ни история и паметта за въоръжението и техниката, които са били на въоръжение, а някои и все още се използват, в армията ни. 
По този начин експонатите придобиват не само своята заслужена и достойна визия, но и успешно създават представи и припомнят събития и процеси по превъоръжаването на Българската армия през годините и в различните исторически епохи, през които е преминал нашият народ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани