Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Командоси показаха бойна класа на уникална полоса

[post-views]
Командоси показаха бойна класа на уникална полоса

5 Убеден съм, че Българската армия ще продължава да съществува, защото има такива войници – хора като вас, които са готови да изпълнят своя дълг към нацията и държавата, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред участниците в състезанието „Commando Challenge – 2018“, което се проведe край Габрово. През тази година то е посветено на петимата български военнослужещи, загинали преди 15 години при атентата срещу база „Индия“ в Кербала, Ирак.

Преди началото на оспорваната надпревара министър Красимир Каракачанов награди ветерани от Специалните сили – старшина Иван Михайлов, старши сержант Стефан Драганов и ефрейтор Тодор Станков, с награден знак „За доблестна служба“. Те са отличени за принос към отбраната на страната, достойно изпълнение на задачите по време на мисията в Ирак и по повод отбелязването на 15 години от терористичния акт срещу база „Индия“ на 27 декември 2003 г.
Наградените
са част от Българската армия, които участваха в мисии и показаха, че и там могат да защитят честта на българския войник и да представят достойно България, допълни министърът на отбраната.
В Commando Challen7ge – 2018  участваха 15 отбора от Българската армия, СОБТ, МВР, НСО и отбор от Украйна. Участниците демонстрираха сила, издръжливост и екипност при преминаване на полоса, стрелба и евакуиране на ранен. 
В състезанието, което се проведе на тактическия  полигон на „Алфа Метал“ в района на с. Мичковци, Габровско, се включиха и цивилни граждани, и спортисти. Идеята на организаторите беше да се популяризира професията на военнослужещите от Специалните сили и отрядите за борба с тероризма.
Международното състезание Commando Challenge – 2018 се организира по инициатива на бивши военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили” и СОБТ съвместно с международните центрове за специална подготовка „Алфа Метал“. 
Отборите преодоляваха една от най-тежките тактически полоси с препятствия, а също и имаха възможност да стрелят с автомат АК-47 и карабина М-4, оказваха първа, долекарска, помощ на „пострадали“ и пренасяха „ранени“ по определен маршрут за тренировка.
В навечерието н4а състезанието Commando Challenge – 2018 на тържествена церемония в община Габрово министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчи юбилеен медал „100 години Първа световна война“ на 19 общественици от общината. Медалът се присъжда за активна военнопатриотична дейност и безвъзмездна работа при осъществяването на Мемориални комплекси 
„Стена на Храбростта“
в градовете Трявна и Плачковци. 
Благодаря на тези хора и на техните приятели за това, че полагат усилия, за да направят нещо полезно за запазването на българската национална памет за бъдещите поколения“, заяви министър Каракачанов в поздравителното си слово към наградените. 
Инициативната група е събрала чрез продажба на книги 4000 лв., останалите средства за изграждането на Мемориалите са отпуснати от Министерството на отбраната и община Трявна.

Старшина Иван Михайлов: Всичко е в екипната работа

Състезанието Commando Challenge – 2018 е в памет на загиналите ни колеги преди 15 г. в Ирак при атентата срещу база „Индия“ в Кербала. Елементите на състезанието включват една част от подготовката на специалните подразделения на армията и полицията и въобще силовите структури на Република България. Преминава се полоса с физически препятствия и елементи. След това имаме стрелба от различна дистанция и различни препятствия. Изисква се екип от четири човека, защото през цялото време това е упражнение, което демонстрира именно екипна работа. Това каза старшина Иван Михайлов от втория ни контингент в Ирак.
Един член от екипа, който премина полосата на тактическия полигон на „Алфа Метал“ край Габрово, е пряко потърпевш от атентата – Стефан Драганов. Той е с увреждане на едната ръка и с изкуствено око и въпреки всичко продължава да служи в Българската армия. 
Подобна на тази полоса, само че с по-големи разстояния, има в 68-а бригада „Специални сили” и при отряда за борба с тероризма – СОБТ. Всички специални подразделения имат такъв тип полоса, може елементите да са разменени като последователност и може дистанциите да са по-големи. Човек трябва да има физическа кондиция, за да може да преодолее препятствията, каза още старшина Иван Михайлов. 

Старши сержант  Стефан Драганов: Преживяхме много тежък момент

Със състезанието Commando Challenge – 2018 отбелязваме почитта си към колегите ни, които загинаха в Ирак преди 15 години. На този ден ние преживяхме първия сблъсък с реалността в историята на новата Българска армия. За първи път от много време български войници дадоха живота си. Не беше в защита на територията на България, но беше в защита на това, че в България наистина има бойци. Преживяхме много тежък момент, каза старши сержант Стефан Драганов. 
За първи път загубихме колеги. Благодарение на това, че тренирахме подобни ситуации по време на подготовката си, като пренасяхме чучело, което имитира ранен, може би така успяхме и да се подготвим за този ден. Не подценявайте медицинската подготовка, защото благодарение на нея аз съм жив. Тук има колега, който е преживял много повече от мен. За нас, ранените, беше доста по-леко. Тези, които остават живи и здрави, трябва да понесат тежестта на събитието, защото те дават живот на тези, които имат нужда от помощ. Благодарение на подготовката ни успяхме да дадем по-малко жертви. Медиците не успяха да помогнат толкова, колкото ни помогнаха колегите, които бяха около нас. Адекватността на един боец в такава ситуация е много важна. Първите няколко секунди спасяват човешките животи, допълни ветеранът от Ирак старши сержант Драганов.
Смисълът на Commando Challenge – 2018 е, че нашите колеги, които загинаха в Ирак, биха предпочели да честваме тяхната годишнина по този начин, отколкото по какъвто и да било друг начин. Те загинаха като бойци, а не като обикновени граждани и смятам, че биха били горди с това, което правим за тях, посочи ветеранът. 
Имам спомени и помня всичко след взрива. Мога да кажа, че по-вдъхващо кураж и помагащо за отслабване на болката от това, да видиш човек от твоя екип, който да ти се притече на помощ, няма. Нямаше посттравматичен стрес, защото това се появява само при човек, който не се е готвил за такова събитие. Ние сме се готвили да си вършим работата и в такива условия. Трябва да осъзнаеш, че част от екипа ти я няма. След това бързо се чертаят планове и се продължава, отбеляза старши сержант Стефан Драганов. 

3 Една от най-трудните за преминаване полоси
Полосата на тактическия полигон на „Алфа Метал“ в района на с. Мичковци, Габровско, е направена по принцип за преминаване на хората като група. Така се тренира екипност при дадени ситуации. Това каза пред военния вестник собственикът на „Алфа Метал“ Димитър Друмчев. Това е една от най-тежките за преминаване полоси у нас. 
Стана ясно, че елементите на полосата са взаимствани от подобни полоси на специализирани американски служби. На такива места тренират предимно специални сили за борба с различни видове и типове тероризъм и противообществени прояви, посочи още Друмчев. 
Тактическият полигон на „Алфа Метал“ се ползва и за място, на което се тренират и проверяват различни нови въоръжения и оборудване, които могат след това да се използват при реални ситуации, допълни собственикът на „Алфа Метал“. 

Тежък спомен за Кербала
Старшина Иван Михайлов, ветеран от Ирак, прочете писмо от името на Тодор Станков, който се наранява при парашутен скок и не можа да присъства на състезанието Commando Challenge – 2018, което се проведe край Габрово. Станков е един от участниците в Първия български контингент в Ирак през 2003 г. заедно със Стефан Драганов. Това са хора, които от първо лице могат да г1оворят за тези събития, посочи старшина Михайлов, след което прочете писмото:
„Г-н вицепремиер и министър на отбраната на Република България, г-н генерал, скъпи участници, организатори, домакини и спонсори и гости, изказвам своята най-искрена благодарност към Вас за това, че сте част от това уникално събитие Commando Challenge – 2018. Събрали сме се тук със силата на духа си, с болката, умората, потта и сълзите си да отдадем почит на нашите загинали бойни другари при самоубийствения бомбен атентат в Ирак през 2003 г. срещу база „Индия“, Кербала. Загубата на боен другар е едно от най-тежките неща, което може да се случи на човек и е сравнимо със загуба на родител, брат, дете. Затова ние никога няма да забравим всички онези, които останаха през целия период на операцията в Ирак. Нашата професия е тежка, свързана със загуби, отсъствия и много тежки изпитания. Точно това обаче ни прави силни, специални, различни. Точно това ни кара самите нас да се чувстваме живи въпреки всичко, което минаваме. Всеки един ден ние се обучаваме и усъвършен6стваме да бъдем най-добрите, първи сред първите. И не забравяйте, никога не спирайте да го правите, защото носите духа на всеки един български войн, загинал на бойното поле! Помнете, че не първото място Ви прави шампиони, а фактът, че сте тук всички заедно – един голям екип, отлично подготвени мъже и жени, на които нашата родина може да разчита!“

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани