Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще участва във ВИП деня на „Trident Juncture – 2018”

[post-views]
Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще участва във ВИП деня на „Trident Juncture – 2018”

Trident Juncture - 2018Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще участва утре, 30 октомври, в Деня за високопоставени гости на учението на НАТО „Trident Juncture – 2018”, който ще се проведе в Тронхайм, Кралство Норвегия.

„Trident Juncture – 2018” е най-мащабното учение на Алианса през последните години и има за цел да се демонстрират способностите на НАТО за колективна отбрана срещу всеки потенциален агресор. Учението се провежда в два етапа от 23 октомври до 24 ноември 2018 г. В него участват над 40 000 военнослужещи от над 30 съюзни и партньорски държави, с общо над 150 единици авиационна техника, 70 плавателни съда и 10 000 единици сухопътна техника.

България участва в учението с част от декларираните си формирования за Силите за незабавен отговор на НАТО за 2019 г. (NRF – 2019): група за контрол на придвижването, взвод за радиационно и химическо разузнаване, взвод за обезвреждане на невзривени бойни припаси и група за гражданско-военно сътрудничество.

Групата за контрол на придвижването от състава на Съвместното командване на силите (СКС) по време на ученето е включена в състава на 39-ти батальон за контрол на придвижването от американската армия и подпомага и координира процеса по развръщане на формированията и тяхното пребазиране.

Двата взвода – за радиационно и химическо разузнаване от състава на 38-ми батальон за ядрена, химична и биологична защита и екология – Мусачево и за обезвреждане на невзривени бойни припаси от 55-ти инженерен полк – Белене, както и групата за гражданско-военно сътрудничество от 78-ми батальон за осигуряване – София от Сухопътните войски участват в учението в състава на канадска многонационална бригада в района на Фремо Лиер, Норвегия.

В „Trident Juncture – 2018“ са включени и двама офицери от командването на Сухопътните войски и щаба на Съвместното командване на силите като старши национален представител и в структурата на националния поддържащ елемент.

Източник: https://www.mod.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани