Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Москва ще помага на турските сили за ликвидиране на терористи в Сирия

[post-views]

Putin-NEWРуският президент Владимир Путин заяви, че Кремъл си запазва правото да помогне на турските сили за ликвидирането на терористите в северозападната сирийска провинция Идлиб, предадоха агенциите. Това стана след среща на турския президент Реджеп Ердоган с Путин, с френския държавен глава Еманюел Макрон, както и с германския канцлер Ангела Меркел в Истанбул на безпрецедентна среща на върха за Сирия. Руският лидер добави, че ликвидацията на оставащите в Сирия терористи остава в числото на важните задачи, тъй като не бива да се допуска проникване на радикалите за осъществяване на екстремистка дейност в други страни.

Лидерите на Турция, Русия, франция и Германия призоваха за създаване преди края на годината в Сирия на комисия, която да състави нова конституция, и за улесняване на доставките на хуманитарна помощ в страната, обхваната от кръвопролитна гражданска война повече от седем години. В заключителната декларация те призоваха за „създаване и за (първо) заседание в Женева преди края на годината на Конституционна комисия, ако обстоятелствата позволят“, както и „осигуряване на бърз, сигурен и неограничен достъп на хуманитарните организации в цяла Сирия”. Лидерите на Турция, Германия, Русия и Франция трябва да запазят спирането на огъня в Идлиб в дългосрочен план, каза Меркел.

ПОЗИЦИЯ

Владимир Путин заяви, че на срещата не е обсъждана ролята на Башар Асад в бъдещото политическо устройство на страната. „Това не е продуктивно, ако ние искаме да постигнем положителен резултат в края на нашия път“, добави Путин.

Източник: в.“Сега“

Най-ново

Виж още

Избрани