Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бях до тук! Меркел остава канцлер, но не и лидер на партията си

[post-views]
Меркел: Санкциите за Русия остават заради Крим

German Chancellor and leader of the CDU Merkel gestures during the second day of the CDU party congress in Karlsruhe

Ангела Меркел потвърди, че няма да се кандидатира за лидер на партията си, и че това е последният й мандат, като канцлер на Германия. Решението на Меркел дойде след поредица от лоши представяния на водените от нея християндемократи на изборите за регионални парламенти. 
Германският канцлер Ангела Меркел обяви решението си да се оттегли след поредното слабо представяне на партията й по време на избори за регионален парламент.Последното лошо представяне на консерваторите беше на при гласуването  в най-богата германска провинция Хесен. Според предварителните резултати Християндемократите печелят 28 процента, което е с 10 на сто от изборите през 2013г. За Социалдемократическия съюз- основен партньор в коалицията на Меркел- изборите в Хесен се оказаха пълен провал, след като партията отбеляза  най-слабия си резултат от 70г. Анализатори посочват, че причината за лошото представяне на двете партии, е все по-често задълбочаващите се търкания между тях на национално ниво.   На специална пресконференция след вота в Хесен, Ангела Мерел пое цялата отговорност за създалата се напрегната политическа ситуация.

Ангела Меркел – канцлер на Германия:

„Моят личен принос да подобря сегашната политическа ситуация за партията и страната ми.

„Първо няма да се кандидатирам за лидер на партия на изборите през декември. И второ тази мандат ще ми е последен, като канцлер на Германия. На следващите изборите през 221 г на няма  да участват като кандидат от Християн демократическия съюз, и дори не смятам да влизам в политиката.

Решението на Меркел е изненада, да остане канцлер, но не е  лидер на партията е изненада, защото миналото многократно е твърдял, че двете длъжности вървят ръка за ръка.

Остава въпроса дали Меркел ще успее да изкара целия си мандат, след като лидера на Социалистите предупреди, че може да се изтегли от коалицията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани