Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За последните 44 г. са изчезнали 60% от дивите животни

[post-views]
Северните елени и императорските пингвини са сред застрашените видове

WWFЗа последните 44г от лицето на земята са изчезнали над 60 процента от животните. Това се казва в доклад на неправителствената организация Световен фонд за дивата природа. Причина за масовото изчезване са хората, категорични са природозащитниците.
Изглежда човешката дейност не подбира жертвите си – независимо дали са бозайници, птици, риби, влечуги или земноводни.
Земята ще продължи да губи животинското си разнообразие с темпове, наблюдавани единствено по време на периодите на масово изчезване на видове. Това е заключението в доклада на Световния фонд за дивата природа Живата планета, който излиза на всеки две години.
В него се посочва, че през 2018 само една четвърт от цялата територия на земята е останала непокътната от човешката дейност, като ако не се вземат мерки, то тя ще се свие до една десета.
Именно загубата на естествените хабитати на животните е основната причина за тяхното изчезване. Бракониерството и  климатичните промени и замърсяването допълнително усложняват ситуацията.
От Световен фонд за дивата природа са категорични, че ако не се вземат спешни мерки, то много скоро човека ще остане единственото живо същество на планета.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани