Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кашоги щял да уличи Рияд за химическо оръжие

[post-views]
Шефът на МИ-6: Половината от руските шпиони в Европа са изгонени след инвазията в Украйна

mi-6МИ-6 знаело за заговора срещу журналиста

Убитият журналист Джамал Кашоги се готвел да уличи Саудитска Арабия в използването на химически оръжия в Йемен. Това съобщи в. „Сънди експрес“, като се позова на източници, близки до Кашоги.

Великобритания е била информирана за заговор срещу журналиста три седмици преди той да изчезне на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул, съобщили хора от разузнаването. Британската служба за електронно следене (GCHQ) е прихванала вътрешни комуникации от генералното разузнавателно управление на Саудитска Арабия. В тях се говорело за заповеди, издадени от член на саудитския кралски кръг за отвличане и връщане на Кашоги в Рияд. Заповедите не идвали директно от престолонаследника принц Мохамед бин Салман и не се знае дали той е знаел за тях. Говорело се за отвличане, но „имало и отворена вратичка за други действия, ако журналистът създава проблеми“, казали цитираните източници.

Британското външно разузнаване МИ-6 предупредило Саудитска Арабия да се откаже от намеренията си да отвлече Кашоги. На 1 октомври МИ-6 било информирано за пристигането в Истанбул на група от Рияд, включваща хора от саудитското разузнаване.

Чрез канали британците предупредили саудитците, че плановете им не са добри, но това не е било взето предвид, казали още източниците. Запитани защо МИ-6 не е предупредило САЩ, тъй като Кашоги беше американски гражданин, източниците заявили: „Беше взето решение, че сме направили каквото е по силите ни“. Според Том Уилсън от мозъчния тръст „Хенри Джаксън“ имиджът, който бил създаден на Кашоги, прикривал неща за него. Той бил вътрешен човек в саудитския решим и близък до бивш ръководител на разузнаването. Журналистът бил ислямист, член на движението „Мюсюлмански братя“, „другарувал“ е с Осама бин Даден и е симпатизирал на неговия джихад в Афганистан, твърди анализаторът, цитиран от БТА. По повод убийството на Кашоги главният прокурор на Саудитска Арабия шейх Сауд ал Муаджиб пристигна в Истанбул във връзка с разследването, предаде Анадолската агенция. Той разговаря с истанбулския главен прокурор Ирфан Фидан. Саудитският прокурор ще инспектира консулството на страната си в града.

Източник: в.“Стандарт“

Най-ново

Единична публикация

Избрани