Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Извънредни мерки: САЩ изпращат 5000 войници по границата с Мексико

[post-views]

usa_litva_voenni

Американската армия изпраща над 5000 военни на границата с Мексико, заради керваните с мигранти от страните от Латинска Америка. Това съобщиха от Пентагона. Мярката е част от водената от администрацията на президента Доналд Тръмп политика на „нулева толерантност“ спрямо мигрантите.

Операцията „Верен патриот“, в която ще участват 5200 военнослужещи, ще се фокусира в територията на три американски щата – Тексас, Аризона и Калифорния, се казва още в официалното съобщение на Пентагона. От американското военно министерство допълват, че разгръщането на военните части ще е готово до края на седмицата. Военните ще подсилят работата на граничните служби с хеликоптери, самолети, барикади и подлива тел. Американският президент Доналд Тръмп е категоричен, че мярката е необходима, за да се спре по думите му тази „инвазия“ от мигранти, която застрашава сигурността на САЩ.

Решението на Тръмп да изправи редовна войска по границата с Мексико е прибързано, защото се очаква т.нар. кервани с мигранти да стигнат до американската граница след няколко седмици. Много от критиците на Тръмп видяха в мярката опит от негова страна да натрупа политически дивиденти за него и Републиканската партия преди ключовите междинни избори за Конгрес. Вотът е важен, защото се смята за своеобразен референдум за работата на американския президент.

Практиката на САЩ да изпращат армия по границата с Мексико не е нова. Последните двама президенти – Барак Обама и Джорд Буш, по време на своите мандати също са изпращали редовна войска в опит да ограничат мигрантския натиск.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани