Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев поздрави за постигнатите резултати българските участници в „Trident Juncture – 2018”

[post-views]

N-01Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев поздрави българските военнослужещи за постигнатите резултати в хода на учението на НАТО „Trident Juncture – 2018”. Той участва във ВИП деня на учението на 30 октомври в Тронхайм, Кралство Норвегия. Официалните гости наблюдаваха действията на силите на НАТО през първия етап на учението, по време на който се отработват задачи в отбранителна операция. Освен демонстрацията на способности, участващите в учението нации представиха въоръжение, техника и екипировка. Българските военнослужещи представиха машина за водене на радиационно и химическо разузнаване и екипировка за обезвреждане на невзривени бойни припаси.

Заместник-началникът на отбраната и военният представител на началника на отбраната във Военните комитети на НАТО и ЕС вицеадмирал Георги Фиданов поздравиха българските участници за отличното представяне в демонстрациите в рамките на ВИП деня. Генерал-лейтенант Димитър Илиев изказа благодарност от свое и от името на ръководството на Министерството на отбраната на заместник-командващия Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол генерал-лейтенант Кристиан Жуньо за оказаното съдействие на нашите военнослужещи, включени в състава на канадската бригада. 

Приветствие към гостите отправи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той подчерта важната роля на всички държави, участващи в провежданото учение, в контекста на единството на Алианса и способността му да защити всеки от своите членове. Генералният секретар акцентира върху отбранителния характер на учението и показаните способности за съвместни действия. 

Командващият на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Джеймс Фого, който е и офицер, провеждащ „Trident Juncture – 2018”, даде висока оценка на участващите за демонстрираното единство и постигнатото до момента, като доказателство за общите способности за защита. Генерал Андре Ланата, командващият на Съюзното командване на НАТО по трансформацията, също изказа задоволство от показаните резултати, въпреки срещани затруднения в хода на подготовката. В учението се включиха повече от 30 държави в район, включващ териториите, въздушното и морското пространство на Норвегия, Швеция и Финландия. 

N-04България участва в учението с част от декларираните си формирования за Силите за незабавен отговор на НАТО за 2019 г. (NRF – 2019): група за контрол на придвижването, взвод за радиационно и химическо разузнаване, взвод за обезвреждане на невзривени бойни припаси и група за гражданско-военно сътрудничество. Групата за контрол на придвижването от състава на Съвместното командване на силите (СКС) по време на ученето е включена в състава на 39-ти батальон за контрол на придвижването от американската армия и подпомага и координира процеса по развръщане на формированията и тяхното пребазиране. Двата взвода – за радиационно и химическо разузнаване от състава на 38-ми батальон за ядрена, химична и биологична защита и екология – Мусачево и за обезвреждане на невзривени бойни припаси от 55-ти инженерен полк – Белене, както и групата за гражданско-военно сътрудничество от 78-ми батальон за осигуряване – София от Сухопътните войски участват в учението в състава на канадска многонационална бригада в района на Фремо Лиер, Норвегия. В „Trident Juncture – 2018“ са включени и двама офицери от командването на Сухопътните войски и щаба на Съвместното командване на силите като старши национален представител и в структурата на националния поддържащ елемент.

Източник: www.mod.bg

Най-ново

Виж още

Избрани