Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Копенхаген готви санкции срещу Техеран – Иран е обвинен, че планирал убийство на датска земя

[post-views]
Иран показа новата си подводница

Iran-flagДания обвини разузнавателните служби на Иран, че са планирали убийството на ирански активист на датска територия. Цел на покушението е бил член на арабско сепаратистко движение, твърдят от Копенхаген. Техеран от своя страна квалифицира твърденията като неверни и отхвърли всички обвинения.

Дания изтегли посланика си от Техеран и започна консултации с редица държави от Европейския съюз за налагането на нови санкции срещу Иран. Иранският посланик в Копенхаген също беше повикан в министерството на външните работи, за да даде обяснения по случая с планираното покушение срещу сепаратистки лидер в изгнание. Датският министър-председател Ларс Локе Расмусен описа режисирания от иранските служби опит за убийство като „напълно неприемлив акт“.

Преди месец мащабно полицейско преследване, свързано със случая, предизвика хаос по главните пътни артерии в Дания, доведе до спирането на влакове и фериботи и дори до затварянето на основни мостове, свързващи страната със съседните държави. На 21 октомври във връзка с планираното нападение беше арестуван норвежки гражданин от ирански произход, който отхвърли всички повдигнати му обвинения.

Преди броени дни ръководителят на датското разузнаване потвърди пред медиите, че всички тези мерки са предприети с цел да се предотврати организираното покушение.

Най-ново

Единична публикация

Избрани