Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Макрон предупреди за националистическата заплаха: Европейската сигурност не бива да зависи от външни сили

[post-views]
Не трябва да се огъваме пред шантажа на Путин, заяви Макрон

Makron-1Националистическа „проказа“ се разпространява из Европа, подобно на периода между двете световни войни, предупреди френският президент Еманюел Макрон. В интервю за водещо френско издание той призова за „многостранна и суверенна Обединена Европа“ и настоя да бъде намалена зависимостта на европейската сигурност от външни сили.

Броени дни преди да отбележим столетие от края на Първата световна война френският президент Еманюел Макрон заяви, че е поразен от приликите, които намира между днешната европейска действителност и облика на Стария континент през 30-те години на миналия век. „В тази разделена от страхове Европа, с национализма и последиците от икономическата криза, имаме налице всички онези фактори, които пречупиха живота на хората в периода между двете световни войни“, допълни Макрон и призова за бдителност, прозрачност и съпротива срещу нарастващата заплахата.

Той обърна специално внимание на коалицията между популистите и крайната десница в Италия, както и на националистическите правителства в Унгария и Полша, които влязоха в открит сблъсък с Брюксел.

„Днес Европа е изложена на риск да бъде разчленена от националистическата проказа и да бъде изтласкана от външни сили. Това означава да изгуби суверенитета си или иначе казано – сигурността ни да зависи от избора на САЩ, Китай да има все по-голяма роля по отношение на критичната инфраструктура, а Русия, която понякога се изкушава да използва манипулации, да засили финансовите и пазарните си позиции за сметка на нашите държави“, завърши френският президент.

Най-ново

Единична публикация

Избрани