Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Баневи: Диаманти и обезкостяване

[post-views]
Баневи: Диаманти  и обезкостяване

baneviОбсебеното от кича семейство осъмна с белезници, държавата си поиска рестото за криминалната кражба от масовата приватизация

Всяка среща с двойката Евгения и Николай Баневи ме е хвърляла в потрес. През 2002 г. не вярвах на очите си, когато чернокосата, все още секретарка, но вече официална любовница на Николай Банев – Евгения, излезе на тенис корта по бански и понеже не знаеше къде да сложи втората тенис топка, я закъта по стар селски обичай в пазвата си – между гърдите. Вечерта Николай Банев свиреше по-скоро несръчно парчета на Франк Синатра на станалото вече легендарно бяло пиано. Години по-късно, през 2010 г., Баневи се появиха на празника на Земен, за да гостуват на кума Димитър Барбуков, който владее града чрез тъст си и неизменен кмет Димитър Сотиров. Тогава Евгения се появи ни в клин, ни в ръкав с шармантно палто от норки. На кичозната сватба на двамата през 2006 г. пък пя британската легенда Джо Кокър. Не били платили нито лев, защото британецът си падал по Евгения. 
Около Баневи кичът и измислените легенди винаги са в повече
Като например тази, че двамата имали толкова много коли, че Евгения си избирала в коя да се качи в зависимост от цвета на роклята си. Луксът и кичът заедно с легендите трябва да бъдат доказателство за недосегаемостта на двамата. До онзи ден, когато двамата осъмнаха с белезници на ръцете в Ница, след като българската прокуратура ги подгони заради приватизацията на завода „Полимери“ край Девня и финансовото му обезкостяване.
„Освен за „Полимери” Баневи се разследват за източване и фалиране на завод „Елма”–Троян, източено преди „Полимери“, нарязано за скрап преди фалита, и за завода в Костенец, продаден на КТБ през 2012 г., обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев. Според наблюдаващия прокурор от Специализираната прокуратура Мария Дойчева „първото обвинение за присвояване и данъчни престъпления е заради „източването” и „обезкостяването” на завод „Полимери – Девня. От него вероятно ще се нароят още дела. Тя специално уточни, че в разследването не са включени апортите, с които предприятието е придобито от Николай и Евгения Баневи. Чрез апортни вноски Баневи изключиха хилядите миноритарни държатели на акции чрез боновете от масовата приватизация. Прокуратурата твърди, че общият размер на присвоеното имущество е над 1,5 млн. лв., а нанесените щети на фиска са за над 500 000 лв.
Николай Банев е 
класическият пример за комсомолец, който успява чрез финансови врътки да придобие милиониpolimeri-zavod
 Твърди, че е започнал да трупа капитал с 2,40 лв. в джоба през 1988 г. По схемата, по която братята Домусчиева казват, че са започнали бизнеса със сергия на пазара „Илиянци“, а фармацевтичният бос Огнян Донев – внос на близалки от Турция. Има и малки разлики, защото бащата на Банев е признат за „най-младия активен борец против фашизма и капитализма“ като 14-годишен ятак преди 9 септември 1944 г., а майката оргсекретар на ОК на БКП в Хасково. Така Банев резонно става инструктор а после секретар в орготдела на ОК на ДКМС в Хасково, за да достигне до ЦК на ДКМС. След 1989 г. започва охранителен бизнес, като съдружници са му  Росен Араклиев, син на командира на партизанския отряд „Асен Златаров“ Иван Араклиев и полковник Костадинов. Оттам е абревиатурата АКБ – Араклиев, Костадинов и Банев. 
През 1996 г. взема заем от 3,5 млн. щатски долара от чешката „Форестинвест“ и участва с масовата приватизация посредством фирмата си АКБ „Форес“. Мащабна рекламна кампания обещава лихви от 40 на сто, което подвежда 124 хил. българи, които поверяват на АКБ „Форес“ СОЦИАЛЕН боновите си книжки. Набраният капитал е 2,7 млн. лв. АКБ печели дялове в над 30 предприятия. Чехите от „Форесинвест“, които дават част от името и авторитета на приватизатора, никога не си връщат заема. 
През 2000 г. купува за 70 хил. щатски долара комплекс „Каваци“ и къмпингите „Градина“, „Каваци“, „Златна рибка“, „Веселие“ и „Черноморец“, резиденция Созопол и ресторантите „Винарска изба“ ,„Механа“ и „Хоризонт“ в Созопол. През 2003 г. Банев придобива вестник „Кеш“.
Към 2016 г. Николай Банев е мажоритарен собственик на ФИК АКБ „Форес“ ХАД. Холдинговото акционерно дружество към този момент притежава акции в около 100 компании от целия спектър на икономиката – тежка промишленост, лека промишленост, услуги, обслужващ сектор и др. Николай Банев участва като собственик във: АКБ „Форес“, „Химинвест“, АКБ „Индустрия“ и АКБ „Консорциум“. В управлението е на Голф-хотели „Иракли“, „Форест грийн“ ХАД, „Блясък“, „Елматех“, „Елма Електромотори“, Сдружение „Тенис клуб Русалка“, Туристически холдинг „Русалка Холидейз“, „Ер Слайд“, „Хелио-турс“, Сдружение „Голф клуб „Иракли“, „Костенец – ХХИ“, „Полимери“, Топлофикация „Ямбол“, Топлофикация „Казанлък“, „Европейска корпорация за ефективно развитие“, „Полихим“ – България, и „Тежка механизация“.
Почти всички предприятия и курорти, до които се е докоснал Банев, са ликвидирани и нарязани на скрап. 
От някогашната империя на АКБ „Форес“ с дялове в над 130 предприятия, не е останало почти нищо 
Фамилията загуби много от знаковите си бизнеси в туризма. Дори за „Русалка“ държавата води дела, за да си върне 300 дка гори. Териториите им в индустрията също бяха сериозно свити след поредицата съдебни искове, които заведоха банки за фалит на някои от предприятията. В авиокомпания „Виктория“ Банев си партнираше с друг издирван от прокуратурата Ветко Арабаджиев. Двамата се скараха за самолет, който накрая отиде в ръцете на Арабаджиев. В международното разследването „Панама пейпърс“ Баневи се оказаха най-богатите от малкото българи, които кътат авоари в офшорната зона на американския континент.
Банев е подсъдим в десетки дела за умишлен банкрут на над 100 приватизирани предприятия, срещу него има заведени и десетки граждански искове от жители на Созопол за узурпиране на частно имущество и неправомерното му използване. Водят се съдебни дела и за неизплатени заплати на работници и служители в многобройните му фирми. Бившият комсомолец обаче ревниво инвестира в злато, диаманти и безсмислен кич състояние, което се оценява на повече от 1 млрд. лв., разпределено в ценни книжа, акции, съучастия, недвижими имоти и др.
 Най-скандални все пак си остават приватизацията и последващата участ на завода „Полимери“ АД край Девня. Той бе приватизирано през 1998 г. Дружеството спря работа през 2010 г., през 2013 г. бе обявено в несъстоятелност. След това бе разкостено, а в двора му останаха цистерни с опасни вещества, за които трябваше да се погрижи държавата. През 2017 г. съдът окончателно потвърди, че трябва да бъдат изплатени и заплати на прецакани работници, които са останали с неизплатени възнаграждения. Накрая пловдивската фирма „Хъс“, която се занимава с търговия с метали, закупи активите на предприятието за сумата от 14,5 млн. лв.
Напук на скандалите около Баневи двойката очевидно се смята за незаменим капитал за България и вдига скандали, когато им откажат искани кредити в размер на милиони лева.
Всъщност ударът на прокуратурата бе предизвестен, след като през 2016 г. Николай Банев се кандидатира неуспешно за президент, като получи на първия тур едва 4196 гласа, или 0,11% от вота на избирателите.
Делото за „Полимери“ – Девня, и обвиненията за пране на пари, присвояване и данъчни измами тепърва ще доведат до нови разследвания и дела, казват от Специализираната прокуратура.
Димитър Илиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани