Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Високи резултати на нашите бойци в Trident Juncture – 2018

[post-views]
Високи резултати на нашите бойци в Trident Juncture – 2018

1 - 1 - NorvegiaЗаместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев поздрави българските военнослужещи за постигнатите резултати в хода на учението на НАТО Trident Juncture – 2018. Той участва във ВИП деня на учението на 30 октомври в Тронхайм, Кралство Норвегия. Официалните гости  наблюдаваха действията на силите на НАТО през първия етап на учението, по време на който се отработват задачи в отбранителна операция. Освен демонстрацията на способности участващите в учението нации представиха въоръжение, техника и екипировка. Българските военнослужещи представиха машина за водене на радиационно и химическо разузнаване и екипировка за обезвреждане на невзривени бойни припаси.
Заместник-началникът на отбраната и военният представител на началника на отбраната във Военните комитети на НАТО и ЕС вицеадмирал Георги Фиданов поздравиха българските участници за отличното представяне в демонстрациите в рамките на ВИП деня. Генерал-лейтенант Димитър Илиев изказа благодарност от свое и от името на ръководството на Министерството на отбраната на заместник-командващия Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол генерал-лейтенант Кристиан Жуньо за оказаното съдействие на нашите военнослужещи, включени в състава на канадската бригада. 
Приветствие към гостите отправи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той подчерта важната роля на всички държави, участващи в провежданото учение, в контекста на единството на Алианса и способността му да защити всеки от своите членове. Генералният секретар акцентира върху отбранителния характер на учението и показаните способности за съвместни действия. 
България участва в учението с група за контрол на придвижването, взвод за радиационно и химическо разузнаване, взвод за обезвреждане на невзривени бойни припаси и група за гражданско-военно сътрудничество.

Най-ново

Единична публикация

Избрани