Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Командоси си спомниха за трагедията в Кербала

[post-views]
Командоси си спомниха  за трагедията в Кербала

karakachanovТрима ветерани получиха награден знак „За доблестна служба“

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде старта на състезанието Commando Challenge – 2018, което се проведе неотдавна край Габрово. През тази година то беше посветено на петимата български военнослужещи, загинали преди 15 г. при атентата срещу база „Индия“ в Кербала, Ирак.

Министърът на отбраната награди ветераните от Специалните сили старшина Иван Михайлов, старши сержант Стефан Драганов и ефрейтор Тодор Станков с награден знак „За доблестна служба“. Те са отличени за принос към отбраната на страната, достойно изпълнение на задачите по време на мисията в Ирак и по повод отбелязването на 15 години от терористичния акт срещу база „Индия“ на 27 декември 2003 г.
Наградените са част от Българската армия, които участваха в мисии и показаха, че и там могат да защитят честта на българския войник и да представят достойно България, посочи Красимир Каракачанов.
 В Commando Challenge – 2018 участват 15 отбора от Българската армия, СОБТ, МВР, НСО и отбор от Украйна. Участниците демонстрираха сила, издръжливост и екипност при преминаване на полоса, стрелба и евакуиране на ранен. На тактическия полигон на „Алфа Метал“ в района на с. Мичковци, Габровско, през втория ден на състезанието се включиха и цивилни граждани и спортисти. Идеята на организаторите беше да се популяризира професията на военнослужещите от Специалните сили и отрядите за борба с тероризма.
За нас е признателност, че ръководството на Министерството на отбраната в лицето на министъра, който е и вицепремиер, ни наградиха с награден знак „За доблестна служба“, защото това е признание. Ние не сме отишли някъде, за да изкараме едни пари, ние отидохме в Ирак по решение на нашия парламент, за да защитаваме интересите на нашата държава. Това каза пред вестник „Българска армия“ старшина Иван Михайлов от втория ни контингент в Ирак. 
baza Kerbala
Дано всички силови министерства да имат такива министри, които да мислят за хората – и за тези, които служат, и за тези, които са служили преди. Ние не се обръщаме да кажем, че армията не става, напротив, всичко, което ние правим в частния сектор и с което си изкарваме прехраната, сме го научили именно в армията и в МВР. Аз съм служил и в двете министерства и знам, че трябва да помагаме. Има нужда, както каза и министърът на отбраната, от млади мъже и жени, които да могат да защитават тази родина, защото светът не става по-спокоен, допълни старшина Иван Михайлов. 
По повод спомените от Ирак няма как да не споменем и приноса за тях на нашия колега – военен журналист и бивш заместник-главен редактор на вестник „Българска армия“ – Красен Бучков. Преди време той издаде общо три книги, засега…, за участието на контингенти от Българската армия в Ирак. Заглавията на книгите са: „Куршум от Кербала“ , „Кули в Ашраф“ и „С каска между Господа и Аллаха“. Като военен кореспондент Бучков предаде документално точно свидетелствата за живота и службата на българските рейнджъри в Ирак и по този начин създаде истински, жив исторически извор за тези събития. 

2Старшина Иван Михайлов: Да не забравяме загиналите!

От атентата в Ирак преди 15 г. помня само това, което даваха по медиите, защото бях във втория контингент – 2004 г. С някои от загиналите като Николай Саръев и Антон Петров заедно сме служили в 68-а бригада „Специални сили“. За нас също беше много тежко, защото знаехме точно къде отиваме, ако някой е имал някакви съмнения и колебания, дали е опасно, или не е, за мен никога не е имало такива мисли. Просто това беше война за нас, спомни си за военния вестник старшина Иван Михайлов.
Никога не трябва да се предаваме и да спираме да се подготвяме, както и да предаваме опита си на тези след нас. Влизаме във възраст, в която все по-трудно успяваме да преминаваме препятствията, но пък има какво да кажем и с какво да помогнем и заради това и правим състезания като Commando Challenge – 2018, което се проведе на тактическия полигон на „Алфа Метал“ в района на с. Мичковци, Габровско, посочи ветеранът от Ирак. 
Благодаря на Стефан Драганов, че успя да дойде и да премине полосата. Той е с едно изкуствено око и увреждане на лявата ръка по време на атентата в Ирак и въпреки това успя да премине тази полоса на полигона на „Алфа Метал“. Той сам успява да си даде първа помощ, когато идва в съзнание и стига до медицинските екипи, за да бъде евакуиран. За тези неща трябва да се говори, хората да знаят и да е ясно, че това е част от нашата работа. Ние не мрънкаме, че някой някъде  е загинал, но нека не ги забравяме, защото те не са малко, разказа старшина Михайлов. 
Както се пази споменът за нашите деди по време но войните, така и тези момчета отдадоха живота си, а ние се стремим да сме живи и те да не се забравят, подчерта командосът ветеран.

Ст. сержант Стефан Драганов: Нищо не ме е накарало да напусна армията3

След атентата в Ирак през 2003 г. много хора видяха нов път пред себе си и решиха да тръгнат по него, аз останах в армията с лична мисия и мисля, че я изпълних и продължавам да я изпълнявам. Нищо не ме е накарало да напусна армията. Това, което получихме като обучение и като подготовка, изводите, които успяхме да си извадим от тези ситуации, които ни се случиха в Ирак, е хубаво да бъдат предадени. Това изгражда армията и това изгражда една група, която е готова да работи. Това си спомни и сподели пред военния вестник старши сержант Стефан Драганов от първия ни контингент в Ирак през 2003 г. 
Хубаво е хора, които имат опит, да остават в армията по някакъв начин – дали като инструктори, или като лица, които от време на време ще правят курсове, или пък както е участието ни в състезанието Commando Challenge – 2018, което се проведе на тактическия полигон на „Алфа Метал“ в района на с. Мичковци, Габровско, каза още ветеранът от Ирак. 
На хората, които са пострадали по време на изпълнение на служебния си дълг, се отделя много малко внимание, а те не са малко, отбеляза в заключение старши сержант Драганов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани