Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Красимир Каракачанов: Живите будители са нужни днес

[post-views]
Красимир Каракачанов: Живите будители са нужни днес

DSC_0175На церемония в зала Тържествена в Министерството на отбраната (МО) бяха връчени наградите на български учени и общественици по случай вчерашния голям български празник Деня на будителите. С плакет на МО бяха отличени академиците Антон Дончев и Стефан Воденичаров, професорите Никола Алтънков, Анчо Калоянов и д-р Пламен Павлов, актьорът Васил Михайлов. Наградите се връчват за принос към МО и за утвърждаване на българските национални традиции. Юбилеен медал „100 години от края на Първата световна война” получи Димитър Димитров, дългогодишен журналист в Би Би Си – Лондон. Наградите бяха връчени от вицепремиера по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 

В обръщението си към присъстващите културни дейци, генерали, адмирали, офицери и гости министърът припомни, че този празник дълго време беше забравен умишлено, защото българинът е нямал нужда от пробуждане и национална будност, а се е нуждаел от идеологическа кома. Тези времена обаче са преминали. 
„Празникът е обърнат  към онези хора, които в тежките години на турското робство събуждаха желанието на българския народ за свобода, за просвета, за национална еманципация и независимост. Сега тези хора са в учебниците”, каза министърът. Според него и днес отново има фактори, които смятат, че няма нужда от национално съзнание и достойнство, смятат, че е нужно да изпълняваме чуждите наставления – както 45 години 
директивите са идвали от една столица, сега – от друга пък била тя и център на Европа. 
„Нормалният българин знае, че без събудено национално съзнание и без самочувствие няма бъдеще. Велик актьор е пресъздавал ролите на българи, които заслужават да бъдат запомнени. Професори и академици със своето научно творчество се борят да наложат правото българина да има самочувствие и да не забравя род и език. И най-вече своя национален интерес”, подчерта министърът. 
DSC_0138Каракачанов посочи за пример академик Воденичаров, който е посветен на науката, която след 1990 г. е зачеркната – наука, с която си осигуряваме отбранителните способности като нация и като армия. Посочи и друг пример – Димитър Димитров, който е работил в Би Би Си – Лондон, във време, когато, докато някой се е колебаел дали да отвори думичка за българските интереси в Македония, той правел репортажи, чрез които не само ние, но и европейците, както и гражданите на Великобритания са получавали информация, че в съседните нам земи има население, което говори същия като българите език. Книгите му показват как светът и нашите противници във войните са възприемали българския войн – като достоен и уважаван противник.
„Нищо не идва от само себе си, ако най-висшата институция – държавната властр не подпомага усилията им за националното възраждане, достойнство и самочувствие. Хубава 
традиция в МО е да уважаваме живите будители,  тези, които сега не оставят хората да заспят дълбокия сън на поредната утопия и идеология. Защото България стои над всички утопии и идеологии и тя е вечна”, заяви министър Каракачанов.
От името на наградените учени и общественици академик Антон Дончев подчерта, че се  награждават няколко души, но хората, които защищават позициите на будителите, са много. В книга на Николай Генчев са били изброени 10 хиляди имена на български будители и благодарение на тях ние днес говорим на този език, благодарение на тях България DSC_0166съществува. „Нерядко са защитавали ценностите, които Европа след тях обявява за европейски”, припомни акад. Дончев. Според него член 1 от правата на европееца е правото на достойнство. Защото достойнството е като гръбнака на човека и обществото – то ни дава право да държим главите си изправени, да гледаме напред и да вярваме, че това, което виждаме, заслужава да го гледаме.
Смелостта да отидеш там, където другите не могат
Журналистът Димитър Димитров припомни, че е сред малкото хора, който повдига проблеми, които другите не смеят. През 1993 г. той правил репортажи с българи в Северна Гърция. Тогава никой, дори от Външното ни министерство, мълчали по въпроса. „За малко щях да бъда линчуван от гръцките журналисти как изобщо съм могъл да повдигна въпроса, че там има  българи”, припомни Димитров. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани