Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парламентът прие: Закон за противодействие при кибер и хибридни атаки

[post-views]

kiberatakaМинистърът на отбраната ще провежда държавната политика за защита  

Законът за киберсигурността беше приет от парламента почти без дебати. Със закона се регламентират управлението и организацията на Националната система за киберсигурност, националният координатор по киберсигурност, секторни екипи за реакция при инциденти в киберсигурността, както и национален екип за реакция при инциденти в киберсигурността.
Управлението и организацията на системата за киберсигурност ще се осъществява от Министерския съвет. Приетите на второ четене днес текстове предвиждат министърът на отбраната да провежда държавната политика за защита и противодействие на кибер- и хибридни атаки.
Вносител на проекта е Министерски съвет и с него се транспонира европейска директива.
Министерството на отбраната ще координира взаимодействието за киберотбрана с НАТО и ЕС, а съвместно с МВР, ДАНС и Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ) ще отговаря за планирането и реализирането на мероприятията по подготовка на киберотбраната и киберустойчивостта на страната в извънредно положение, военно положение или положение на война. Ще бъде създаден и киберрезерв, в които ще се използват научният и образователният потенциал на страната.
Новият закон за киберсигурност предвижда функции и на МВР, ДАНС и агенцията за електронно управление за действие при киберкризи.
Вътрешното ведомство си запазва правомощията по неутрализиране на компютърните престъпения, а ДАНС ще работи по линия на информационната сигурност на стратегически важни обекти.
Към Държавната агенция „Електронно управление” (ДАЕУ) ще бъде създаден координиращ орган – Национално единно звено за контакт (НЕЗК), което ще се отчита пред Европейската комисия за предприетите мерки по защита от кибератаки. Съвет по киберсигурност към Министерския съвет пък ще се грижи за управление на системата за киберсигурност. Той ще оценява и съветва за противодействие на кибератаки. Негова цел ще са онлайн магазините, търсачките и облачните услуги да бъдат подсигурени срещу кибератаки, а секторите, определени като потенциални мишени, са публичната администрация, енергетиката, транспортът, банките, болниците, снабдяването с питейна вода.

Най-ново

Виж още

Избрани