Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Продават 120 милиона профила от Фейсбук за по 10 цента

[post-views]

facebook_Хакери са се сдобили с личните съобщения на повече от 80 хиляди потребители на Фейсбук, съобщи BBC. Самите извършители са информирали британската телевизия, че са пробили 120 милиона профила в социалната мрежа и предлагат за продан личната информация от тях. От Фейсбук съобщиха, че са запознати със случая, но подчертаха, че няма пробив в сигурността на платформата.

За кражбата става ясно през септември, когато в англоезичен сайт за оптимизиране на търсенето се появява информация, че се продава персоналната информация на Фейсбук-потребители. Базата данни включва 120 милиона акаунта, а поръчката може да се прави по държави, като цената за 1 профил е 10 цента, посочва още обявата.

Разследването на случая показва, че във виртуалното пространство вече има свободен достъп до личните данни на близо 260 хиляди души. Според BBC засегнатите профили са предимно от Русия и Украйна, но има и от САЩ, Великобритания, Бразилия, както и от други места по света.

По всичко личи, че не става дума за пробив във Фейсбук, твърдят от социалната мрежа. Според експертите й кражбата е осъществена чрез зловредни разширения на браузърите. Свързахме се компаниите, поддържащи браузърите, за да се уверим, че въпросните приставки вече не са достъпни за изтегляне, допълни изпълнителният директор на Фейсбук и увери, че в сътрудничество с органите на реда и местните власти, се прави всичко възможно да не бъдат уязвени и други потребители.

Най-ново

Виж още

Избрани