Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Супервойн сбъдна мечтата на едно дете

[post-views]

snajperistПод ръководството на топ снайпериста Крум Хаджипетков стреляхя момчета с детска церебрална парализа 31MB

На 25 октомври Божидар имаше рожден ден. Той е с детска церебрална парализа. По инициатива на ефрейтор втори клас Крум Хаджипетков от Отделение за управление на Първа механизирана рота в 31-ви механизиран батальон – Хасково, при Втора Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, и майката на Божидар, беше организирана изненада. Мечтата на детето е била да стреля. Това беше първата му стрелба. Детето е в дневен център за деца с подобни заболявания. Целта беше евфрейторът, който служи като снайперист от Българската армия, да изненада детето, което след това стреля със спортна пушка с оптически мерник на цивилното стрелбище „Диана“ в Хасково. 

На 27 октомври беше проведена стрелба на цивилното стрелбище „Диана“ в Хасково. Участва група деца, чийто родители са пожелали и одобрили това начинание. Организатор отново е ефрейтор Хаджипетков. 
Децата са от Хасково, като те също са с детска церебрална парализа. Родителите им си споделят и си помагат. Надявам се повече хора от тази група да имат интерес към такива начинания и така и тези деца да получат поне малко радост в живота си, като имат възможност да стрелят, споделя ефрейтор Хаджипетков. Намерението му е било това да стане по-рано, докато времето е по-топло, но служебни ангажименти не са му позволили.

Крум Хаджипетков има и своя лична благотворителна инициатива – да помага на деца болни от детска церебрална парализа, които са в неравностойно положение спрямо своите връстници и по този начин да им достави поне мъничко радост в иначе не лекия им живот. 
Идеята да заведа това дете да стреля е отдавна. Познавам майката от много години. Тя сподели, че е завела сина си в батальона в Хасково в Деня на отворени врати. 
Божидар е бил много впечатлен и любознателно е разпитвал за оръжията. Снимал се е с войниците и с оръжията. Така в детето се заражда мечтата, когато порасне да стане войник, разказва ефрейтор Крум Хаджипетков. 
След тази среща с армията и оръжията, детето споделя със свои връстници за това, но разбира, че не може да стане войник поради заболяването си и защото реално не може да ходи. Тогава реших, че след като той не може да стане войник, аз ще го направя войник. Мога да го заведа да стреля, да му обясня как се прави, просто да му доставя едно малко удоволствие за рождения му ден като изненада, за което той не подозираше дори, казва още снайперистът. snajperist
Моята инициатива да помагам по някакъв начин и да зарадвам такива болни деца възникна именно с Божидар. Откакто разбра, че ще стреля и че аз ще го уча и ще го заведа на стрелбището, той започна да проявява много негови лични инициативи. Започна да се опитва сам да ходи, колкото се може повече и на по-дълги разстояния. Опитва се да се облича сам и за определено време, защото знае, че войниците са бързи. Сам си оправя дори леглото. Преди това тези начинания не ги е правил самостоятелно и за такова време, а и с такова желание. 
Той казва, че иска да се научи на тези порядки, защото иска да става войник и трябва да свиква с реда и дисциплината. Тоест тази инициатива за стрелбата, повлия на качеството на живот на Божидар, на неговото съзнание, на устрема му да върши повече неща самостоятелно. И това е много градивно за детето, защото то ще му повлияе много добре, категоричен е ефрейтор Хаджипетков. 
Това позитивно развитие на едно дете, от друга страна, дава допълнителна сила и желание на снайпериста от Хасково да се амбицира и да зарадва и други деца в подобно положение и с такива болести. 
Воинският дълг има много лица. Помагайки на нуждаещи се, без значение на кого, това е изпълнение на воинския дълг. Той не е само да браним родината с оръжие и да пазим границите ни, но да помагаме по всякакви начини на хората. 
Децата имат най-голяма нужда от нас. Щом мога да направя такова нещо за едно дете, тогава си помислих: Защо пък да не го направя за повече такива деца, споделя ефрейторът. 

Пръв беше в. „Българска армия“

Преди малко повече от месец разговаряхме с ефрейтор Крум Хаджипетков. Тогава не очаквахме, че той ще придобие такава известност по медиите, защото имено военният вестник го откри и го извади на показ пред читателите ни. След това всички останали медии го представиха пред своите публики. Така стана, че Крум Хаджипетков се превърна в истинска медийна звезда и това не само, че не е нещо лошо, но дори напротив, той се превърна в пример за подражание. И това, ако не е най-добрата реклама за Българската армия, здраве му кажи!
Потърсиха ме медии от цяла България, но пръв беше вестник „Българска армия“. Затова съм изключително благодарен и признателен. У мен промяна от медийната ми известност няма. Хората искат да се снимат с мен. Моля ги да ми говорят на „ти“, говорим си като приятели, споделя ефрейтор Крум Хаджипетков. 
Именно медиите превърнаха един на пръв поглед обикновен човек с необикновена професия в пример. Ето такива хора трябва да се показват и по-често, защото със своя личен пример те изграждат стереотипи, които след това се ползват като шаблон за поведенчески ракурси. За никого не е тайна, че т. нар. риалити звезди от различните формати по телевизиите са примери за подражание. Известните винаги са били наблюдавани под лупа и са били обект на обожание.

Предаването на опита е висша кауза

Съществува инициатива за беседи и лекции пред млади хора до около 25 г. Целта е да се даде личен пример на тези младежи. Аз мога да споделя пред тази аудитория много от моя личен опит и в армията, и извън армията. Така тези деца може да бъдат мотивирани, окуражени и напътствани, разказва  ефрейтор Крум Хаджипетков. 
Това може да се развие и в училищата пред ученици, деца от домове и въобще тийнейджъри. Всичко това ще бъде след разрешение от Министерството на отбраната, за да е всичко законно регламентирано и съобразно уставите и правилата. 
Целта ми е доколкото мога да вдъхна кураж и надежда на едни такива млади хора и евентуално някои от тях и да изберат военната професия. Не е задължително да станат военни, надявам се доста от тях да го пожелаят, но важното е да станат добри млади достойни хора. Целта ми е също да ги мотивирам да постъпват правилно, казва още снайперистът от Хасково и допълва, че медийната известност му дава надежда, че благодарение и на нея младите хора ще се вслушат в съветите му. Много неща се изписаха за мен и децата сами могат да преценят дали съм човек, на когото могат да имат доверие, споделя още ефрейторът.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Виж още

Избрани