Информационен център на Министерство на oтбраната

На „Шипка 6” показват книги за колекционери

unnamed (3)Галерията на Съюза на българските писатели (СБХ) представя интересна изложба за книголюбителите маниаци. Kураторката Снежина Бисерова е събрала колекционерски арт книги и графики на 17 изявени български и чуждестранни автори. Самата тя преди броени дни – на 18 октомври, получи Голямaтa наградa на „Алианц България” в категория „Графика”. Чрез нейната експозиция арт книгата се превръща в обект на съзерцание, в самостойно произведение на изкуството. Това не е традиционна книга за четене, а обект на задълбочено осмисляне. Художниците се завръщат към свои любими литературни произведения, интерпретират ги, правят илюстрации и изработват техния дизайн. Изданията са синтез от няколко изкуства – визуално-изобразително, литература, печатни технологии и книговезване. 
Aрт изданията имат висока степен на художествена автономност, при която може да липсва текстовата им реалност. Текстът се превръща в ключ към емоционалното и смисловото възприемане на изображението  – престава да бъде повод и смисъл за пораждането и съществуването на книжния продукт.
Тези книги привличат колекционери, библиофили и специалисти, които знаят какво представлява авторският подход за изкуството на книгата. Нерядко купувачите на арт книги ги колекционират с инвеститорска цел – влагат средства, които с времето само покачват стойността си. Друг адресат за тези издания са библиотеки и музеи за съвременно изкуство.Те получават колекции от арт книги като дарения от меценати или чрез откупка. Всяка от арт книгите се осъществява в лимитиран авторски тираж и притежава статута на графичен оригинал с лично написана сигнатура и номериран от художника.
Сред имената, които участват, са немалко международни имена: професорите Алиция Снох-Павловска и Цезари Климашевски от Полша, Брайър Крейг от Канада, Буян Филчев, доцентите и д-р Анна Цоловска и Регина Далкалъчева, гл. ас. д-р Снежина Бисерова, Томаш Малец (Tomasz Malec), също от Полша. Освен тях са включени още 11 изявени млади български автори.
Колекцията ще продължи до 18 ноември.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top