Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На „Шипка 6” показват книги за колекционери

[post-views]
На „Шипка 6” показват  книги за колекционери

unnamed (3)Галерията на Съюза на българските писатели (СБХ) представя интересна изложба за книголюбителите маниаци. Kураторката Снежина Бисерова е събрала колекционерски арт книги и графики на 17 изявени български и чуждестранни автори. Самата тя преди броени дни – на 18 октомври, получи Голямaтa наградa на „Алианц България” в категория „Графика”. Чрез нейната експозиция арт книгата се превръща в обект на съзерцание, в самостойно произведение на изкуството. Това не е традиционна книга за четене, а обект на задълбочено осмисляне. Художниците се завръщат към свои любими литературни произведения, интерпретират ги, правят илюстрации и изработват техния дизайн. Изданията са синтез от няколко изкуства – визуално-изобразително, литература, печатни технологии и книговезване. 
Aрт изданията имат висока степен на художествена автономност, при която може да липсва текстовата им реалност. Текстът се превръща в ключ към емоционалното и смисловото възприемане на изображението  – престава да бъде повод и смисъл за пораждането и съществуването на книжния продукт.
Тези книги привличат колекционери, библиофили и специалисти, които знаят какво представлява авторският подход за изкуството на книгата. Нерядко купувачите на арт книги ги колекционират с инвеститорска цел – влагат средства, които с времето само покачват стойността си. Друг адресат за тези издания са библиотеки и музеи за съвременно изкуство.Те получават колекции от арт книги като дарения от меценати или чрез откупка. Всяка от арт книгите се осъществява в лимитиран авторски тираж и притежава статута на графичен оригинал с лично написана сигнатура и номериран от художника.
Сред имената, които участват, са немалко международни имена: професорите Алиция Снох-Павловска и Цезари Климашевски от Полша, Брайър Крейг от Канада, Буян Филчев, доцентите и д-р Анна Цоловска и Регина Далкалъчева, гл. ас. д-р Снежина Бисерова, Томаш Малец (Tomasz Malec), също от Полша. Освен тях са включени още 11 изявени млади български автори.
Колекцията ще продължи до 18 ноември.

Най-ново

Единична публикация

Избрани