Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

София – златна приказка

[post-views]

SOF Най-забележителният православен храм на Балканите, храм-паметникът „Александър Невски” блести над София със златото и красотата си и в слънчево, и дори в облачно време. Да видиш столицата отгоре, от височината на камбанарията, си е привилегия и късмет. И сбъдната мечта – да погледнеш през обектива на своя фотоапарат на десетки метри височина над любимия на софиянци площад. Такъв шанс да снима, макар и любителски, получи началникът на Клиниката по артроскопска травматология във ВМА доц. д-р Владимир Русимов. Това стана, докато правехме фоторепортажа за в. „Българска армия”.

Д-р Русимов се занимава с фотография любителски, още от кръжока в училище. И както разказва днес, даже е виждал бъдещето си като фотограф. Но в семейното обкръжение на медици професията му е била предопределена. Разказва, че днес продължава да снима, най-вече пейзажи. Изчаква подходящия миг, за да вкара в кадър някоя птица. Затова прие като сбъдната мечта възможността да фотографира града от птичи поглед. И дойде, както каза, въоръжен с „голямата пушка” на фотоапарата…

доц. д-р Владимир Русимов снима
доц. д-р Владимир Русимов снима
Изкачването на над 220-те стъпала към камбанарията си е преживяване. Всяка събота и неделя и по християнски празници Мария Зъбова бие камбаните на храм паметника. Прави го от десетилетия. И по-точно, от 36 г., а в църковния храм е пяла още през 1950-а, като студентка. Тя и днес е част от църковния хор. Да вижда света от купола на църквата е вълнуващо за Мария и до днес. По стотиците стъпала нагоре, между земята и небето, между хората и Бога, и сега в нея нахлува, както казва, необикновена енергия: Когато един камбанар се изкачва към купола, го придружават ангели… Днес двете тежки камбани бият нейните помощници, а тя изтръгва музика от по-малките десет, буквално с двете си ръце и с единия крак, с който задава ритъма.

Мария Зъбова е родена на 26 май 1929 г. в Чирпан. На 26 май, но през 1911 г., е отлята голямата 12-тонна камбана в руския град Тула. Езикът й е 780 кг.

Фото Красимир Тодоров
Фото Красимир Тодоров
Около 25 т. са 12-те камбани. Иска се сила, за да правиш музика с камбаните – всеки път по 20 мин. Но се е случвало да ги бие камбаните и по над три часа, както когато в храма била изложена чудотворната икона на Св. Богородица Йерусалимска. Мария е спортувала гребане и казва, че това й се отплаща през годините. А е убедена в лечебната сила на вибрациите на камбанния звук. Тя през последните 50 г. не е вадила болничен лист, макар да се е случвало да е на камбанарията и при минус 30 градуса студ. През вековете, по време на чума, хората се събирали около храмовете заради тази вяра…  
Камбаните са монтирани на тези 54 м височина още през 1914-та и на храма днес му трябва  един голям ремонт. Тя предлага на добрите християни от години да отделят пари, за да се спасят фантасничните стенописи от влагата, а камбаните – от корозия, заради която звукът им отеква все по-слабо. Иван Мърквичка и още 15 наши художници изографисват храма и сред тях са Антон Митов, Никола Маринов… Но и 32-ма руски и един чешки художници работят по украсата и изрисуването на петкорабната кръстокуполна базилика в неовизантийски стил. 

Първата копка на катедралния храм на българския патриарх е направена през 1882 г. и така започва изграждането му с дарена народна пара. Днешното поколение също имаме дълг към този храм, без който не София, България би осиротяла…

Всяка събота и неделя и по християнски празници Мария Зъбова бие камбаните
Всяка събота и неделя и по християнски празници Мария Зъбова бие камбаните
Който няма вяра, няма пълноценен живот, казва днес звънарката. Тежко ни без вяра, без страх от Бога и без здраво християнско семейство. Мария не сбъдва мечтата си да лекува хората като лекар, сега лекува душите им с камбанния звън над София. Тя смята, че атеизмът е нанесъл голям удар върху три поколения и още си пази един от пропуските, с които са пускани вярващите на Коледа и Великден по социалистическо време.

И сега при тихо време камбаните биха могли да се чуят чак до Своге.  Изтръгва музиката от тях Мария.

Най-ново

Избрани