Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови разкрития по случая „Хашоги“: Рияд изпратил екип да прикрие следите от убийството

[post-views]
Журналисти са личност на годината на TIME – сред тях е и убитият в Истанбул Джамал Хашоги

saudi arabia journalist- HashogiСаудитска Арабия е изпратила в консулството си в Истанбул специалисти, които да прикрият следите от убийството на журналиста Джамал Хашоги. Експертният екип се  е състоял от токсиколог и химик, предадоха водещи световни издания, позовавайки се на високопоставен турски държавен служител.

Според информацията в официалната делегация, изпратена в Истанбул, Рияд е включил двама експерти, натоварени със задачата да заличат всички доказателства, свързани с убийството на журналиста Джамал Хашоги. Екипът е посещавал сградата на дипломатическата мисия всеки ден от 12 до 17 октомври и е напуснал Турция три дни по-късно, съобщиха турските медии.

Журналистът-опозиционер изчезна на 2 октомври в саудитското генерално консулство. След неколкократни промени във версията от Рияд в крайна сметка признаха за извършеното убийство. Турските разследващи стигнаха до заключението, че Хашоги е бил удушен, след което тялото му е било разчленено.

Междувременно от трибуната на водеща американска медия синовете на убития журналист поискаха да получат тленните останки на баща си, за да ги погребат според обичая в семейното гробище в Медина. Салах и Абдула Хашоги заявиха, че баща им никога не е бил дисидент, а е вярвал в монархията като пазител на единството. Двамата братя подчертаха още, че са получили уверение лично от саудитския крал Салман, че убийците ще бъдат изправени пред съда.

Най-ново

Единична публикация

Избрани