Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея заплаши да възобнови ядрената си програма

[post-views]

raketi KoreaСАЩ позволиха на осем държави да купуват петрол от Иран

Северна Корея предупреди САЩ, че има сериозно намерение да възобнови развитието на ядрената си програма, ако не бъдат вдигнати наложените й икономически санкции, предадоха агенциите. Севернокорейското МВнР обяви в комюнике, че Пхенян може да се върне към политиката „бюнджин“, ако САЩ не променят своя подход към санкциите срещу Северна Корея. „Стратегия бюнджин“ предвижда едновременно развитие на ядрените възможности и на икономиката на страната. САЩ засега отказват да облекчат санкциите, докато Пхенян не осъществи „окончателна и изцяло проверима денуклеаризация“. През април севернокорейският ръководител Ким Чен Ун заяви, че страната вече се е сдобила с ядрени оръжия и Пхенян ще се концентрира върху „социалистическото икономическо строителство“. На полуострова цари „нов климат на разведряване и мир“, обясни тогава той. Сега Пхенян вече осъжда „гангстерските методи“ на САЩ и обвинява Вашингтон за настояването КНДР да се разоръжи едностранно, без да правят отстъпки от своя страна.

„Подобряването на отношенията и санкциите са несъвместими“, се казва в комюникето. Северът все още очаква „съответния отговор от САЩ“, добавя Пхенян. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео съобщи, че през следващата седмица ще се срещне с високопоставен представител на Северна Корея и ще обсъдят тези въпроси.

В същото време наложените от американското правителство санкции срещу Иран в енергийния и банков сектор влязоха вчера в сила. Но осем държави временно няма да бъдат засегнати от рестриктивните мерки, за да им се позволи да намалят вноса на петрол от Ислямската република. През май тази година президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон напуска ядрената сделка с Техеран. Тръмп съобщи, че САЩ връщат санкциите срещу Иран, като някои от рестрикциите влязоха в сила на 6 август, а основните вчера. ЕС, Русия и Китай са против санкциите и обявиха, че ще продължат да изпълняват споразумението. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че временно ще позволят на осем държави да продължат вноса на петрол от Иран след 5 ноември. Помпео изброи осем страни, които ще се радват на временни изключения от забраната за всички сделки с Иран: Китай, Индия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея, Тайван и Турция. Специалният представител на САЩ за Иран Браян Хук разкри, че отстъпката за осемте държави ще е за период от 6 месеца. Хук предупреди, че Вашингтон не планира да удължава периода след изтичането му.

САЩ искат да изолират енергийния сектор на Техеран. Вашингтон забранява закупуването на петролни продукти от Иран, както и извършване на финансови операции между чуждестранни институции и Централната банка на Иран. Пакетът от рестриктивни мерки включва и санкции срещу корабния сектор на Ислямската република. Американците заплашват със санкции тези държави, които продължат сътрудничеството си с Иран.

Закана

Иран ще продължи да продава петрол въпреки американските санкции срещу Техеран, съобщи иранският президент Хасан Рохани. „Америка иска да снижи иранските продажби на нефт до нула… но ние ще продължим да продаваме нашия нефт независимо от санкциите“, заяви той. Израелското МВнР приветства засилването на американските санкции срещу Иран. По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари на Доналд Тръмп за „историческата стъпка“, като отбеляза, че първите последствия от санкциите вече са налице с факта, че иранската икономика е „в състояние на депресия“. В интервю за Би Би Си американският държавен секретар Майк Помпео твърди, че „европейските държави“ вече бягат от Иран.

Източник: в.“Сега“

 

 

 

Най-ново

Избрани