Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Старите коли с по-висок данък от догодина

[post-views]
Поскъпването на застраховката „Гражданска отговорност” доведе до вълна от недоволство

koli-avtokashtaПри продажаба на автомобил няма да се иска бележка за платени налози

Парламентът прие окончателно вдигането на данъка за старите коли след повече от два часа дебати. Това стана с приетите промени в Закона за корпоративното подоходно облагане на второ четене.
Новата формула за данъците на превозните средства до 3,5 т вече ще включва освен имуществен компонент и екологичен. 
Имущественият се определя от мощността на автомобила и годината на производство, а екологичният – от неговата екокатегория. Така старите коли, които замърсяват околната среда, ще плащат по-висок налог от останалите. Точният коефициент на екодобавката ще се определя от всяка община.
По предварителни изчисления, когато коригиращият коефициент бъде наложен върху имуществената компонента, при автомобилите без еврокатегория и с такава до ”Евро 3” увеличението на данъка ще е между 40% и 50%. 
При Евро 4 не трябва да има по-висок данък, а за тези с ”Евро 5” и ”Евро 6” трябва да има намаление около 40%. Сметките показват засега, че средното увеличение ще бъде около 30%. За автомобил на 15 г. с мощност 55 к.с. увеличението може да е максимум 11 лв. За същия автомобил, произведен през 1992 г., данъкът скача с 32 лв., а при 28-годишен автомобил ще е 61 лв.
При продажба на кола няма да е нужно предоставяне на бележка за платен данък, предвиждат още промените в закона. Нотариусите ще могат да проверяват дали лицето има задължения за данък върху превозното средство в система с автоматизиран обмен на данни. Тя ще се поддържа от Министерството на финансите. В 7-дневен срок след извършване на сделката за превозното средство нотариусите ще уведомяват съответната община за прехвърлянето.
С промените отпада облекчението за основно жилище, ако собственикът е обявил повече от едно за такова, и ще се дължи данък в пълния му размер за всички жилища. Това се прави с цел да се пресече практика, в която собственици на повече жилища в различни общини ги обявяват за основни и така да се възползват от облекченията. С промените в тези ситуации собственикът ще дължи пълен размер и отпада облекчението за такса смет. 

Искат по-скъпа „Гражданска отговорност“ за нарушителите

Цената на „Гражданска отговорност“ за автомобилистите да се определя от поведението на водачите и тяхното минало на пътя поиска министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той участва във форум „Заедно за по-безопасни пътища“, организиран от Съюза на българските автомобилисти (СБА). Според Маринов е нужно широко обществено обсъждане на системата „Бонус-малус“.
Маринов се похвали и с повишаване на събираемостта от глоби. В бюджета на МВР са постъпили 17 млн. лв. повече от предвиденото от санкционираните водачи. 80% от 6000 анкетирани членове на СБА са на мнение, че повишаването на глобите и контрола на пътя ще окажат положително влияние за войната по пътищата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024