Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови антимигрантски мерки в САЩ: Влезлите нелегално – без право на политическо убежище

[post-views]
Засилен мигрантски натиск срещу САЩ след отпадането на спорна ограничителна разпоредба

migranti-1

САЩ въведоха нови антимигрантски мерки. Президентът Доналд Тръмп подписа закон, според който всеки влязъл незаконно в страната ще загуби правото си да кандидатства за политическо убежище. Мярката е част от водената от Белия дом агресивна борба за ограничаване на мигрантския поток.

Законът ще ограничи драстично подаваните молби за политическо убежище. Те ще се приемат единствено на граничните пунктове. Досега всеки чужденец, независимо от къде е влязъл в САЩ, имаше законното право да бъде изслушан от граничните власти, които са задължени да разгледат случая му.

До колко е законен обаче новия закон ще реши федералният съд.  Няколко неправителствени организации вече завиха, че ще оспорят мерките.

Ограничаването на имиграцията е един от пилоните във вътрешната политика на Доналд Тръмп. Малко след като пое управлението, той издаде забрана за влизането в страната на жителите на шест, предимно мюсюлмански страни.

Засега неуспешно Тръмп иска да отмени и програмата на предшественика си Барак Обама, която предпазва децата на нелегалните имигранти от депортация. Сред най-противоречивите мерки е разделянето на непълнолетни от близките им на границата с Мексико.

През последните седмици във фокуса на Тръмп попаднаха и т.нар. кервани от мигранти от Латинска Америка, срещу които Белия дом изпрати редовна войска.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани