Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шпионски игри: Австрия арестува бивш военен, работил за руснаците

[post-views]
Себастиан Курц основава компания за киберсигурност с бившия шеф на израелската фирма, създала шпионския софтуер „Пегас“

kurcАвстрийските разузнавателни служби арестуваха бивш военен, заподозрян, че  е шпионирал в полза на Русия, съобщиха от Министерството на отбраната във Виена. Задържаният е 70-годишен пенсиониран полковник от Залцбург. От 90-те години на миналия век срещу заплащане той е снабдявал руското военно разузнаване с документи и информация за дейността на австрийската армия.

С международна подкрепа, получена от партньорски служби в ЕС, австрийското военно контраразузнаване успя да разкрие случая. Смята се, че на всеки две седмици заподозреният е предавал на своята свръзка от руското разузнаване секретни документи, свързани с миграцията, военната авиация и артилерийските системи на страната, заяви австрийският министър на отбраната Марио Кунасек и допълни, че все още не се знае дали става дума за изолиран случай. „Шпионажът не е приемлив никъде в Европа. Ако е вярно, това с нищо няма да подобри отношенията на Евросъюза с Москва. Независимо дали е тук или в Нидерландия, или където и да е, руският шпионаж трябва да бъде осъден“, заяви канцлерът Себастиан Курц.

Кремъл от своя страна не скри изненадата си от разпространената информация и поиска обяснения от австрийския посланик в Москва. Според външния министър на Русия Сергей  Лавров  западните им партньори вместо методите на класическата дипломация използват медийната трибуна, за да отправят обвинения.

Австрийският външен министър Карин Кнайсл отмени планираното си за началото на декември посещение в Москва и покани руския посланик във Виена да отговори на някои въпроси, свързани със случая.

Най-ново

Единична публикация

Избрани