Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трагедията на „Курск“ в Киномания 2018

[post-views]
Трагедията на „Курск“ в Киномания 2018

i-do-not-care-if-we-go-600x450 (1)_1 Напоследък върху много билбордове в София се появи въпросът „Коя е Невена?” с червени букви на черен фон. Загадъчното име се оказа героиня от филмовата лента „Времето е наше”, с която ще открият фестивала Киномания 2018 на 15 ноември от 19, 00 ч в зала 1 на НДК и той ще продължи до 29-и.
На феста зрителите ще гледат 55 филма. Сред тях са българските „Далеч от брега” на Костадин Бонев, „Мълчанието на сестра ми” на Киран Коларов и „Смарт Коледа” на Мария Веселинова. Документалните филми са за Соня Йончева, за папа Франциск, Берлускони и Нуреев.
Как е отразена военната тема на кинофеста? 
Според главния програматор на форума Владо Трифонов това на първо място е румънският филм с дългото заглавие (реплика от филма): „Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари”. 
    Копродукцията с българското участие разказва за един не толкова известен и недискутиран период от румънската история – събития, случили се през 41-ва година в началото на Втората световна война. В представите си властта предпочита официалната история, а местните жители – собствените си спомени за героите и жертвите. Филмът печели Голямата награда „Кристален глобус” и наградата на Europa Cinemas в Карлови вари, той е румънското предложение за „Оскар”. Режисьор и сценарист е Раду Жуде, в ролите са Йоана Якоб (Мариана), Александру Дабия (Мовила), Алекс Богдан (Траян).
Другата лента с ярко изразена военна тематика е „Курск” на Томас Винтерберг. Това не е руската лента за руска подводница, а филм, продуциран от Люк Бесон, и е копродукция между Белгия и Люксембург. Той разказва за трагедията с руската подводница*, при която загина целият екипаж. Филмът има куп звезди, все по-нашумяващи, макар и все още да са недостатъчно популярни у нас. Сред тях са белгийският актьор Матиас Шьонертс (кап.-лейт. Михаил Калеков), френската актриса Леа Сейду (Таня Калекова), Макс фон Сюдов, който е вече над 90 г. и играе Борис Елцин. Участват още Колин Фърт (Дейвид Ръсел), Миглен Мирчев (кап. Тимошенко) и др.
На въпроса към Владо Трифонов каква 
качествена промяна да очакваме в Киномания 
кинокритикът очерта:
– Качествената промяна зависи от реколтата през годината. Темите се определят от самите филми. Появиха се филми за театър, затова ги обединяваме в отделна рубрика. Винаги се надяваме, че ръката ни е върху пулса на най-новите продукции. Всяка от тях има своята голяма премиера на голям свеkursk-3-600x450товен фестивал. Водени са преговори, но за съжаление, не всички филми са достъпни. Няма как да представим цялата селекция, хубавите и важните ленти, показани в Кан и Венеция.
Не повече от десетина заглавия от филмите на Киномания ще минат в киномрежата за разпространение. Някои, предпочитани от дистрибуторите, са избрани преди феста. Други са твърде нови и все още няма възможност да бъдат платени напълно, за да бъдат показани – те не са влезли в програмата. А други филми са наше откритие, те не представляват интерес за българските разпространители. Дистрибуторският бизнес е частен, инвестира свои пари и сам си носи рисковете.  

Най-ново

Единична публикация

Избрани