Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финландия заподозря Русия в умишлено заглушаване на GPS сигнала на страната

[post-views]
Финландия ще вземе 130 бежанци от Гърция

Finlandiya-flag

Премиерът на Финландия обвини Русия, че по време на наскоро приключилото учение на НАТО в Норвегия,  GPS-сигналът в северна Финландия е бил умишлено разстроен. Основният заподозрян в радио-електронната  атака е Русия, защото тя единствена притежава подобни способности. Това заяви финландският премиер  Юха Сипиле. 

Финландските служби за въздушна навигация са засекли смущенията в GPS сигнала миналата седмица. Това ги е принудило да издадат специално предупреждение за въздухоплаването в северните части на страната.

Инцидентът е станал по време на наскоро приключилото мащабно военно учение на НАТО  “Trident Juncture”, което се проведе от 25 октомври до 7 ноември в Норвегия. Подобни проблеми изпитаха и домакините на маневрите в първите дни на тренировките.

„Възможно е Русия да стои зад това разстройване, защото е известно, че тя притежава подобни способности“, заяви финландският премиер Юха Сипиле в интервю за финландска телевизия и радио.

Норвегия отправи подобни обвинения срещу Русия  миналата година, когато властите в страната съобщиха, за смущения на в GPS сигнала на границата между двете страни, в момент когато руската армия е провеждала военни маневри.

Независимо, че Норвегия и Финландия не са членове на НАТО, и двете страни задълбочиха сътрудничеството си с Алианса на фона на все по-агресивната външна политика на Русия.

Независимо, че Норвегия и Финландия не са членове на НАТО, и двете страни задълбочиха сътрудничеството си с Алианса, на фона на все по-агресивната външна политика на Русия.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани