Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Карикатурите на Генчо Симеонов в НДК

[post-views]
Карикатурите на Генчо Симеонов в НДК

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Генчо Симеонов е роден през 1931 г. в с. Челопечене. Завършва първия випуск на Художествената гимназия в София, специалност „Илюстрация и художествено оформление на книгата“ при проф. Илия Бешков. Заниманията му със сатиричната и хумористичната рисунка започват през 1952 г., публикува  първата си карикатура във в. „Вечерни новини“. Сътрудничи на вестниците „Народна младеж“, „Земеделско знаме“, „Кооперативно село“, „Отечествен фронт“, „Демокрация“, АНТИ, в „Стършел“, където започва работа през 1968 г.

Темите на карикатурите му са злободневни въпроси или общочовешки проблеми. Участва във всички изложби на българската карикатура, фестивали и биеналета. Сред наградите му са сребърната плакета от 1971 г. в Скопие, две втори от Истанбул и наградата на СБХ за цялостно творчество (2006).  Носител е на орден „Кирил и Методий“ – втора степен, и на „Златното перо” на СБЖ. Има много илюстрации на сатирични книги от Марко Ганчев, Васил Цонев, Стефан Цанев. Работи в анимационно студио „Бояна“ като сценарист, режисьор и художник. Около 15 са филмите с негово участие – от първия „Петльова пара“ през „Влакчето“, „Кариера“ до „Опера за един лешник“, отличен през 1974 г. за най-добър анимационен филм на фестивала в Пловдив. 

До вторник 20 ноември на полуетажа „Изток” в НДК може да бъде видяна изложбата на големия български карикатурист – „Генчо Симеонов – 88 години. Карикатура”. Експозицията е част от Есенния салон на карикатурата „Карикатурно фоайе”, София 2018, който се организира за четвърта поредна година. Това е четвъртата изложба на Генчо Симеонов, съставена предимно от живописни платна. Авторът е художник постановчик на куклени и театрални пиеси в два театъра – Кукления и Военния. Живописта отначало е хоби, но прераства в сериозно творчество.
Освен тази изложба почитателите на изобразителното изкуство вече успяха да разгледат творбите на румънския художник Лучан Добарта в артгалерията на НДК през октомври.

Най-ново

Единична публикация

Избрани