Информационен център на Министерство на oтбраната

Военната мобилност – Флагманът на сътрудничеството между ЕС и НАТО

СИзвънредни заседания на външните министри на НАТО и на ЕС

eu_natoБързото придвижване на военна техника и персонал в границите на  ЕС е ключово за сигурността е Европа. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг  по време на съвместна пресконференция с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини в Брюксел.

Столтенберг и Могерини разговаряха след срещата на външните и военните министри от ЕС, в която участва и генералният секретар на НАТО. Сред приоритетите на двете страни остава регламентирането на военна мобилност, за да се улесни и ускори придвижването на военнослужещи и техника в рамките на ЕС.

Йенс Столтенберг –  генерален секретар на НАТО:

„Военна мобилност, това е област, която изисква много силно, много ясно и конкретно споразумение между НАТО и ЕС. И нашата цел е да направим така, че военната мобилност да е флагманът на бъдещите ни отношения.“

Върховният представител на ЕС Федерика Могерини допълни.

„Един силен Европейски съюз в областта на отбраната и сигурността, ще направи и НАТО по-силна. 

Столтенберг и Могерини  се споразумяха да ускорят сътрудничеството в областта на противодействието срещу тероризма, като задълбочат обмена на данни. Обсъдено бе и увеличаването на ролята на жените в гарантиранета на световния мир и сигурност.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top