Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сделката за Брекзит под заплаха – Испания заплаши с вето заради Гибралтар

[post-views]
Сделката за Брекзит под заплаха – Испания заплаши с вето заради Гибралтар

spain pedro sanchezИспания ще гласува против сделката за Брекзит, ако включеният текст за Гибралтар не бъде променен така, че да изясни статута на спорната територия, предупреди министър-председателят Педро Санчес. Правителството Мадрид не може да допусне чрез преговори само между Лондон и Брюксел да се реши въпрос от нашия национален интерес, допълни премиерът.

Нито проектът на споразумението за Брекзит, нито политическата декларация уточняват важния въпрос за статута на Гибралтар, който за нас има фундаментално значение, заяви испанският премиер Педро Санчес и допълни, че ако това не се промени, страната му ще наложи вето на сделката.

Педро Санчес – министър-председател на Испания:

„Гибралтар не принадлежи на Обединеното кралство. Представлява се от Обединеното кралство, но не му принадлежи. Затова нашата страна не може да приеме бъдещето на Гибралтар да зависи от преговорите между Лондон и Брюксел. Въпросът трябва да се изясни и договори пряко между Великобритания и Испания.

Към днешна дата, ако не бъдат внесени съответните промени в споразумението за оттегляне и в декларацията за бъдещите отношения… съжалявам, че трябва да го кажа, но испанското правителство ще бъде принудено да каже „Не“ на Брекзит. Искам да подчертая и още нещо – фактът, че проевропейско правителство като нашето е поставено в подобна ситуация означава само, че някой в Брюксел не си е свършил работата.“

По-рано в Брюксел по време на срещата на Европейския съвет испанският външен министър Жозеп Борел настоя в проекта на сделката за Брекзит изрично да бъде упоменато, че преговорите за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел не се отнасят за Гибралтар. Миналата седмица испанското правителство приветства включването в проекта на отделен протокол за Гибралтар, но след по-обстоен анализ на текста от Мадрид заявиха, че документът „предизвиква объркване“.

Задморската британска територия Гибралтар, към която Испания предявява претенции, също ще трябва да напусне ЕС на 29 март догодина, въпреки че 96% от жителите ѝ гласуваха срещу Брекзит и настояха да запазят икономическите си отношения с Общността.

Най-ново

Единична публикация

Избрани