Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Модерната предметност на ХХ век

[post-views]
Модерната  предметност на ХХ век

Изложбата „Нашата TSONEV_KIRIL_MINKOVживопис в нови насоки” представя една посока на развитие на българското изобразително изкуство от първата половина на ХХ век. Експозицията в Софийската градска галерия ще продължи до 10 февруари догодина. През 30-те и 40-те години художниците обръщат поглед към натурата, към реалността и модерния живот. Жанровете натюрморт, пейзаж, портрет придобиват популярност, а стилът се ориентира към реалистична художествена пластика. Тези процеси в нашето изкуство са повлияни от общоевропейски тенденции, които проникват в България главно чрез училите в чужбина български автори. Творбите им се влияят от различни направления, а едно от най-интересните е възникналата във ваймарска Германия нова предметност. У нас е трудно да се каже, че новата предметност присъства категорично и като добре обособено явление в изкуството. 
Най-силно свързан с немското движение е Кирил Цонев. Често новата предметност се появява в стиловите решения на отделни творби и мотиви, в тVASILIEV_ASEN_OCHAKVANEворчеството на различни автори. Те са социално ангажирани и имат интерес към новия начин на живот в модерния град, състоянията и забавленията, които той предлага. Така темата намира отражения и прониква в една периферна за европейския художествен живот зона. Но тези отражения, появили се далеч от центъра на европейската метрополия, се характеризират с особена неповторимост.
Кураторите Неда Живкова, Любен Домозетски са представили 4 тематични кръга: „Новият живот на предметите”, „Модерният град”, „Пейзажът”, „Лицата на града”.  Освен добре познати художници като Кирил Цонев, Борис Елисеев, Вера Недкова, Васил Бараков, са представени и по-малко показвани автори като Асен Василиев, Тодорка Бурова, Карл Йорданов, Асен Дочев. Експозицията съдържа над 100 работи, две от които непоказвани и непубликувани досега, а също и слабо познати произведения. Участват творби от фонда на СГХГ, на Националната галерия, на художествени галерии в страната и творби от частни колекции. Научен консултат е проф. Красимира Коева. Издаден е каталог, а програма от тематични лекции и срещи с кураторите дава възможност за допълнително задълбочаване на отделни теми от експозицията.1 BARAKOV_VASIL_SAKSIA

Най-ново

Единична публикация

Избрани