Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна пред военно положение заради напрежението с Русия край бреговете на Крим

[post-views]
Дезинфо: Украинската мобилизация е геноцид срещу рускоезичното население

russia_ukraina

Украйна получи подкрепата на НАТО след инцидента край бреговете на Кримския полуостров, където през уикенда  руските военни кораби откриха огън по няколко украинки плавателни съда, след което ги задържаха. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, в телефонен разговор е уверил украинския президент Петро Порошенко, че НАТО твърдо подкрепя териториалната цялост на Украйна. Заради напрежението Киев е в готовност да обяви и военно положение.

Спорът възникна, след като руски танкер е препречил протока под новопостроения мост между Кримския и Таманския полуостров. При опит на два украински катера и един влекач да влязат от Черно в Азовско море руските военноморски сили откриват огън и раняват няколко моряци. Според Москва пострадалите са трима. Според Киев ранените са шест. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за инцидента, който е най-сериозният между двете страни от месеци на сам. Заради създаденото напрежение украинският президент Петро Порошенко, след среща със Съвета по национална сигурност и отбрана подписа указ за въвеждането на военно положение. За да влезе в сила указът трябва да бъде одобрен и от парламента – Върховна рада.

Петро Порошенко – президент на Украйна:

„Военното положение има за цел да укрепи защитата на Украйна и ще е в съответствие с нормите на международното право на фона на растящата агресия и грубите агресивни действия на Русия срещу Украйна.“  

Украинският президент подчерта, че военното положение не означава обявяването на война и че Украйна няма планове да воюва с никой. В общи линии предложения от президента указ поставя всички силови структури и ведомства в повишена бойна готовност.

НАТО и ЕС вече обявиха, че следят от близо ситуацията и призоваха двете страни за сдържаност и да избягват излишни провокации. По-късно Съветът за сигурност на ООН също се събира на извънредно заседание заради напрежението.

Независимо, че редица страни осъдиха руските действия, Москва е категорична, че Киев и Запада се опитват да разпалят война с Русия.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани