Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Световна военна сила – България е на 60-о място в глобалната класация

[post-views]
Световна военна сила – България е на 60-о място в глобалната класация

voenni-army-sv

Българската армия е 15-а най-силна в ЕС и 60-а в света, сочи класацията на независимия уеб сайт „Световна военна сила“ за 2018 г. Сред съюзниците си в НАТО също подобряваме позициите си и заемаме 17-о място. В глобален мащаб САЩ, Русия и Китай разполагат с най-голяма бойна мощ. Челната петица, която остава непроменена от миналата година, допълват Индия и Франция.

Класацията се изготвя въз основа на 55 критерия, които отразяват различните компоненти на военната мощ, за да определят индекса на 136 държави в света. Оценяват се различни геополитически фактори, природни ресурси, индустрия и работна сила. Ключово значение има и финансовата стабилност, затова в измерването се включват външният дълг и покупателната способност в страните. Така използваната формула позволява на по-малките, но по-напреднали в технологично отношение държави, да се конкурират с глобалните лидери.

Въпреки членството си в НАТО и Европейския съюз, въоръжението на българската армия е смесица от съветска техника от времето на Студената война и модерно западно оборудване, отбелязват авторите на доклада и дават на страната ни индекс от 0,9839 при идеална стойност 0, която е на практика непостижима. Непосредствено преди нас в класацията са Финландия и Унгария, а след България остават Австрия, Словакия и Португалия.

Според глобалната класация сред съседите ни Турция има смазващо предимство и заема престижното 9-о място. Гърция е 29-а, а Румъния – 40-а. По-назад в класацията остават Сърбия и Македония, съответно на 78-а и 118-а позиция.

След затвърдилите позициите си 5 държави начело, водещата десетка се допълва от Обединеното кралство и Южна Корея, които се изкачват в класацията, както и Япония, Турция и Германия, които губят позиции. Най-силната европейска армия е френската.

Най-ново

Единична публикация

Избрани