Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въпреки НАТО и Сърбия Косово създаде собствена армия

[post-views]
Расте напрежението между Белград и Прищина – Сърбия се готви да прати армията на границата

kosovo armyКосово създава собствена армия въпреки възраженията на НАТО и Сърбия. Парламентът на страната очаквано прие трите закона, с които се разширява мандатът на сегашните сили за сигурност. Решението на Прищина може да доведе до ново напрежение в региона, след като Белград не изключи военна намеса, ако Косово създаде собствена армия.
Новата военна структура на Косово ще носи името на сегашната паравоенна организация – Сили за сигурност на Косово, които участват предимно в спасителни операции при бедствия и аварии. За сигурността и реда в страната отговаря косовската полиция, която е подпомаганa oт мисията на НАТО КФОР.

С промените Силите за сигурност на Косово вече ще имат мандат да опазват суверенитета, териториалната цялост и интересите на страната, както и  да участват в международни мироопазващи сили. Експерти посочват, че последното правомощие е малко вероятно, защото Косово не е призната от десетки страни и не е член на ООН. За Сърбия основната цел на косовската армия ще е, цитирам, „етническото прочистване“ на Северно Косово, където живеят предимно сърби. Белград вече предупреди, че няма да се поколебае да използва военна сила при подобен сценарий.

НАТО посрещна хладно решението на Прищина. Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че не е най-подходящото време за подобна мярка и Алиансът ще трябва да преразгледа нивото на сътрудничество с косовксите сили за сигурност.

Столтенберг заяви, че НАТО ще остане тясно ангажиран, с гарантирането на сигурността в региона, и изрази надежда  Прищина и Белград да намерят начин да избегнат увеличаване на напрежението между тях.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани