Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия прати стратегически бомбардировачи във Венецуела

[post-views]
Русия прати стратегически бомбардировачи във Венецуела

Два руски стратегически бомбардировачи „Ту-160“, способни да носят ядрено оръжие, кацнаха във Венецуела в началото на тази седмица, за да вземат участие в съвместни военни учения в латиноамериканската страна. Министерството на отбраната в Москва поясни, че двата бомбардировача са били съпроводени от военнотранспортен самолет „Ан-124“ и пътнически „Ил-62“. Разстоянието от Русия до венецуелската столица Каракас е повече от 10 хил. км. 

Изпращането на руските бомбардировачи в Латинска Америка е политически жест, целящ да подкрепи венецуелския президент Николас Мадуро, който е в остра конфронтация със САЩ. Малко преди пристигането на руските самолети той отново отправи остри нападки срещу Вашингтон, твърдейки, че се готви подкрепян от Белия дом опит за преврат, който цели да „разстрои демократичния живот във Венецуела“. 

От своя страна говорителят на Пентагона Робърт Манинг каза, че изпращането на бомбардировачи от Русия е неуместно, предвид разрастващата се „хуманитарна трагедия“ във Венецуела. САЩ отговориха, като изпратиха кораб болница за лечение на болни венецуелски бежанци в съседна Колумбия, отбеляза Манинг. „В контраст с подхода на Русия, която предпочете да реагира на това, причинено от човешка дейност, бедствие във Венецуела, изпращайки бомбардировачи вместо хуманитарна помощ“, допълни той.

Американският държавен секретар Майк Помпео също реагира гневно. „Руското правителство изпрати бомбардировачи, които прелетяха половината свят до Венецуела. Народите на Русия и Венецуела трябва да видят какво представлява това всъщност: две корумпирани правителства, които разхищават публични средства и потискат свободите, докато хората страдат“, написа той в „Туитър“. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече коментарите на Помпео „много недипломатични“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани